IstaknutoKolumne

Tipovi toksičnih osoba i zašto ih izbjegavati










Jeste li ikada imali osjećaj da ste fizički iscrpljeni, razdražljivi ili neraspoloženi nakon vremena provedenog s tom jednom osobom? Kao da vam je doslovno neko iscrpio energiju u tih nekoliko minuta ili sati? Ukoliko jeste, vrlo je vjerovatno da ste bili u društvu onoga što danas zovemo toksičnim osobama, odnosno osobama čije vas verbalno i neverbalno ponašanje truje do te mjere da vas može o razboljeti. Dolaze u raznim oblicima i formama i ovisno o vašoj ličnosti mogu biti manje ili više otrovni. Napominjem da ono što je toksično za vas, druga osoba može jako dobro podnijeti, tako da nije preporučljivo voditi rat s tim ljudima, već ih jednostavno pustiti i udaljiti se. Možda ste i vi otrov nekome. Navedena ponašanja u određenim situacijama su normalna, čak i poželjna, međutim kad ona postanu obrazac koji se stalno ponavlja, imamo problem.

  1. Šopenhauer

Ova osoba će u najljepšoj stvari na svijetu naći nešto crno i čemerno. Čine se kao da su gotovo operisane od emocije sreće. Vjenčanja mogu prokomentarisati u stilu ”Kladim se da će se razvesti za par godina”, a na sunčanom danu će vas podsjetiti kako biste mogli dobiti rak kože od prevelikog izlaganja UV zrakama. Posebno su opasni po pitanju snova i ambicija, jer vas već vide u neuspjehu i neće se libiti da vam to kažu i usput navedu imena i prezimena osoba koje nisu ostvarile cilj kojem vi stremite. Čaša im je uvijek polu-prazna i trude se da isprazne i vašu.

  1. Zeleno čudovište

Već sam čitav jedan tekst posvetila problematici zavisti, čisto zbog njene ogromne štetnosti i zavidniku i onima koji s njim moraju da se nose. Ovi ljudi jednostavno nikada nisu zadovoljni i uvijek imaju potrebu da gledaju u tuđu baštu i broje njihove ruže. Taman da su vrtovi identični, oni će se požaliti kako ruža u tuđem vrtu ima laticu više nego njihova. Nije toliko problematično ni njihovo žaljenje, koliko je problematičan distres koji ta spoznaja u njima proizvodi. Duboko su nesretne osobe koje mrze same sebe i stoga se nikada neće moći radovati tuđoj sreći. Pored svega toga, često mogu da umanjuju vaše uspjehe i postignuća kako bi se bolje osjećali.

  1. M47

Ljude tenkove će te prepoznati čim ih ugledate. Gaze preko mrtvih da bi postigli svoje ciljeve, ne mare ni za čiju dobrobit osim za svoju i pretvorili su vlastito mišljenje u činjenice. Svaku diskusiju će vidjeti kao poziv na borbu gdje će se do krvi boriti za svoju pobjedu, jer su arognatni do te mjere da uvijek moraju biti upravu. Niko nije pametan kao oni i ideje drugih su za njih nešto što treba nipodaštavati. Ne poznaju osnovno poštovanje i zato rijetko mijenjaju stav čak i kada im pružite jake  dokaze u suprotno.

  1. Hodajuća deklinacija zamjenice ja

”Ja” je omiljena riječ ovih osoba i omiljena tema za razgovor. Vole pričati o sebi i vole slušati sebe kada pričaju. Mogli bi danima pričati o sebi, a kada je vaš red da nešto kažete gube interesovanje i prestaju vas slušati, osim ako nemate nešto reći o njima. Tada će vas početi slušati, jer narcisi vole sebe iznad svega drugog. Vole vas i prekidati, a tema na koju se vraćaju su opet naravno oni.

  1. Sena Internetuša

Ovo je osoba koja živi da bi tračala i uhodila druge. Zna sočne detalje nečije tragedije, trudi se da sazna što je moguće više o tuđem životu samo da bi im mogla pričati iza leđa. Uživaju u osjećaju da ”znaju nešto što drugi ne znaju”, a često mogu biti i zavidni, pa uživati u prljavom vešu drugih ljudi. Nerijetko ih vidite da su izuzetno ljubazne i prijateljski raspoložene prema ljudima o kojima su pričali prije par minuta. Ukoliko se volite družiti s ovakvim ljudima i slušati njihove priče sjetite se samo da ukoliko su tračali vama, sutra će tračati o vama.

 

Piše: Amina Duraković



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button