Vijesti

24. oktobar: Dan Ujedinjenih naroda / Svjetski dan dostupnosti informacija










Ujedinjeni narodi međunarodna su organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Ujedinjeni narodi danas broje 193 članice. Kad države postanu članice Ujedinjenih naroda, potpisuju povelju Ujedinjenih naroda te se obvezuju ispunjavati propisane dužnosti.

Prema povelji četiri su osnovna zadatka UN-a:

  • održavanje međunarodnog mira i sigurnosti
  • razvitak prijateljskih odnosa među državama
  • suradnja u rješavanju međunarodnih problema i problema ljudskih prava
  • harmonizacija aktivnosti zemalja.

Također, na isti dan obilježava se i Svjetski dan dostupnosti informacija. Opća skupština Ujedinjenih naroda 1972. godine odlučila je pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana dostupnosti informacija koji se poklapa s Danom Ujedinjenih naroda. Obilježavanje svjetskog dana dostupnosti informacija usmjereno je na ulogu modernih tehnologija, kao što su Internet i mobilni uređaji koji mogu odigrati značajnu ulogu.
Opća skupština Ujedinjenih naroda uvidjela je kako bolje širenje informacija i mobilizacija javnog mnijenja, posebice među mladima, može dovesti do veće svijesti o problemima razvoja, a time i promicanja napora u području međunarodne suradnje za razvoj.

Jedan od specifičnih ciljeva obilježavanja Svjetskog dana dostupnosti informacija je pružanje informacija i motiviranje mladih ljudi.



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button