BiHVijesti

Američki zračni tanker trenutno kruži iznad BiH kao ispomoć lovcima F-16

KC -135 Stratotanker










Američki avion KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije trenutno kruži iznad Bosne i Hercegovine i poslan je s ciljem da osigura dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 koje će izvesti vježbu.

Poletio je sa aerodroma Suffolku u blizini MIldenhalla u Velikoj Britaniji u 10:24. Iako aerodrom pripada britanskom vazuhoplovstvu podržava operacije avijacije Sjedinjenih Američkih Država.

Možda će Vas zanimati i:

Kao što je ranije saopćila američka ambasada u BiH dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas, 08. januara u poslijepodnevnim satima.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmještanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gdje u najkraćem mogućem roku i da djeluju zajedno sa saveznicima i partnerima.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button