Svijet

Poznati svjetski sportisti pružili podržku narodu Palestine










U centru pažnje svjetske javnosti ovih dana je novi oružani sukob u Izraelu i Palestini, a mnogi poznati sportisti su digli svoj glas protiv novog vala napada na palestinski narod.

Poznati sportisti su putem društvenih mreža pružili podršku palestinskom narodu.

Možda će Vas zanimati i:

Izrael upotrebljava prekomjernu silu tokom višesedmičnih protesta u istočnom Jerusalemu. Također, izraelske snage su prošle sedmice napale Palestince koji su se u miru okupili skandirajući protiv pokušaja da ih deložiraju iz njihovih kuća u naselju Sheikh Jarrah.

Fudbaleri Paul Pogba, Riyad Mahrez, Achraf Hakimi, Shkodran Mustafi i Moussa Marega su neke od svjetskih zvijezda koje su pružile podršku palestinskom narodu, a uz njih su se oglasili i slavni MMA borac Habib Nurmagomedov i naš košarkaš Jusuf Nurkić.

Podsjetimo, u blizini džamije Al-Aqsa i na drugim područjima Jerusalema policija je koristila šok bombe, gumene metke, suzavce i vodene topove kako bi odgovorila Palestincima koji su bacali kamenje, flaše i petarde tokom protesta.

Potom je Hamas raketirao Jerusalem, nakon čega je sukob eskalirao. Palestinske militantne skupine u Gazi ispalile su više od 200 raketa u smjeru Izraela, a njih sedam je direktno palo na pomenuto područje. Izrael je odgovorio s više od 130 udara na ono što je opisao kao “vojne ciljeve u Gazi”. Vlasti u Gazi su izvijestile o najmanje 22 smrti, među kojima je i devetero djece.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button