RegionZanimljivosti i zabava

Poljska obilježava 80. godišnjicu ustanka u Varšavskom getu










Poljska će u srijedu obilježiti 80 godina od ustanka u Varšavskom getu, kada su stotine Jevreja krenule u neuspješan napad na naciste, a komemoracije nisu isključivo posvećene borcima i naglašavaju iskustva civila.

Predsjednici Njemačke i Izraela pridružit će se svom poljskom kolegi na godišnjici jednomjesečne pobune, koja je predstavljala najveći pojedinačni čin otpora Jevreja protiv Nijemaca tokom Drugog svjetskog rata. U podne će se oglasiti crkvena zvona i sirene u čast onima koji su podigli ustanak 19. aprila 1943. i koji su poginuli u borbi, a ne u plinskim komorama.Men of the Jewish Order Service at the gates of the Warsaw Ghetto, June 1942. Credit: Bundesarchiv Bild 101I-270-0298-11, Polen, Ghetto Warschau, Drahtzaun.

Šefovi država razgovarat će kod spomenika Varšavskom getu – koji se nalazi u srcu bivše jevrejske četvrti – prije nego što zajedno odu u sinagogu. Baš kao i prethodnih godina, volonteri širom grada dijelit će papirnate narcise koje će stanovnici zakačiti na svoje jakne.

Ta tradicija je u čast Mareka Edelmana, zapovjednika ustanka, koji je do svoje smrti 2009. godine obilježavao godišnjicu polaganjem buketa cvijeća na spomenik.

Zbog svoje boje i oblika narcisi podsjećaju na žute zvjezde koje su Jevreji bili prisiljeni nositi od nacista. Ove godine će se papirnati narcisi dijeliti i u drugim poljskim gradovima.

– Nadamo se da ćemo podijeliti ukupno 450.000 papirnatih cvjetova – kazala je Zofia Bojanczyk, koordinatorica inicijative za narcise.

– Ta brojka simbolizira broj jevrejskih žena i muškaraca zatočenih u Varšavskom getu “kada je u njemu bila najveća gužva – kazala je ona novinarima.

Godinu dana nakon što su napali Poljsku 1939., Nijemci su postavili geto na prostoru od nešto više od tri kvadratna kilometra. Bio je to najveći geto u Drugom svjetskom ratu.

Brojni Jevreji preminuli su unutar njega od gladi i bolesti, dok je većina ostalih poslana u logor smrti Treblinka, istočno od poljske prijestolnice. U trenutku izbijanja ustanka. oko 50.000 civila još uvijek se skrivalo u podrumima i bunkerima u getu.

Nijemci su krajnjom brutalnošću ugušili ustanak i zapalili cijeli kraj, pretvorivši ga u ruševine i pepeo. Za 80. godišnjicu predviđena su razna dešavanja, uključujući govore preživjelih, koncerte, filmske projekcije i pozarišne predstave.

U galeriji Kordegarda postavljena je izložba svakodnevnih predmeta iz geta, koji su nedavno otkriveni i govore o tome kako su Jevreji u ratnoj Varšavi živjeli, voljeli i umirali.

– Ovo su, da tako kažem, glasovi iz zakopanog grada, koji dozivaju ispod naših nogu – kazao je jedan od kustosa Jacek Konik za AFP.

Zasebna emisija, u Muzeju istorije poljskih Jevreja Polin, prikazuje nikada ranije viđene fotografije geta koje je snimio poljski vatrogasac. One nude drugačiju perspektivu, jer su do sada većinu slika geta snimili nacisti i prikazivali ih njemačkim očima.

Bit će izložena i rekonstruirana verzija ratnog tramvaja za stanovnike geta koji je umjesto broja rute imao žutu zvijezdu. Očekuje se da će službena ceremonija biti usredsređena na sudbinu jevrejskih civila tokom ustanka.

Sudionici će se okupiti ispred Spomenika herojima geta, koji se nalazi na mjestu nekoliko oružanih obračuna tokom ustanka, prenosi AFP.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button