U fokusuVijesti

Ruska oklopna vozila preko Mađarske stigla u Srbiju uprkos embargu EU










Rusija je isporučila 10 oklopnih patrolnih vozila u vojnu bazu u Srbiji, dio šireg paketa vojne pomoći za balkansku zemlju, avionom koji je prevozio teret prolazeći kroz mađarski zračni prostor nakon što je Rumunija blokirala pošiljku.

Nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, EU je uvela embargo na trgovinu oružjem s Rusijom, kao i zabranu izvoza takozvane robe dvostruke namjene koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Možda će Vas zanimati i:

Šef mađarskog premijera Viktora Orbána, Gergely Gulyás, rekao je novinarima u srijedu da je zračna pošiljka smjela prolaziti kroz mađarski zračni prostor jer se teret ne prevozi u vojnom avionu, već u civilnom, za što nije potrebna posebna dozvola.

“Naravno da smo obaviješteni o civilnom avionu koji ulazi u mađarski zračni prostor, ali to je potpuno protokolarna vrsta obavijesti, koju treba tek priznati”, rekao je Gulyás, dodavši da bi zbog geografskih razloga ruski teret također trebao proći kroz Poljsku i Slovačku.

U petak je rumunsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je blokiralo veću pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju svojim dijelom rijeke Dunav, pozivajući se na embargo EU.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button