Vijesti

Sina sutkinje iz osvete silovao zatvorenik kojega je ona prije osudila?










Policija je u subotu dovršila kriminalističko istraživanje brutalnog desetodnevnog zlostavljanja 23-godišnjeg mladića u zatvoru u Remetincu u Zagrebu krajem januara ove godine, a krivične prijave su Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici podnesene protiv Š. K. (18) i G. B.(19), cimera koji su s 23-godišnjakom dijelili zatvorsku ćeliju. Kako je za Jutarnji list potvrđeno iz zagrebačke policije, 18-godišnjak je osumnjičen zbog jednog slučaja silovanja i jednog pokušaja silovanja, a 19-godišnjaku se na teret stavlja pokušaj silovanja.

Iza šture policijske informacije krije se epilog jednog od najstrašnijih evidentiranih slučajeva seksualnog zlostavljanja u hrvatskim zatvorima. Kako je Jutarnji list već pisao, 23-godišnjak, koji se iza zidina Remetinca našao sredinom januara zbog porodičnog nasilja, odnosno prijetnji majci i sestri, prijavio je da su ga tokom dvosedmičnog boravka u zatvoru ostali pritvorenici u ćeliji zlostavljali na razne načine. Između ostaloga, prijavio je kako su ga seksualno zlostavljali drškom metle, tukli sapunom umotanim u čarapu te improviziranim pendrekom napravljenim od časopisa, rezali žiletom, polijevali kipućom vodom i izbjeljivačem za rublje, po njemu gasili opuške…

Prijavljena samo dvojica

Premda je zlostavljanje trajalo punih desetak dana, mladić ga nije prijavio zbog straha jer su mu navodno prijetili da znaju gdje živi te da će mu doći kući i silovati porodicu. Kao kolovođe zlostavljanja opisao je upravo spomenutu dvojicu, 18-godišnjaka i 19-godišnjaka, međutim rekao je kako su u zlostavljanju učestvovala još dvojica mladića koji su se s njima nalazili u ćeliji. Međutim, kako se može zaključiti iz policijske informacije, policija tokom obrade slučaja nije pronašla elemente njihove krivične odgovornosti.

Premda su prve neslužbene informacije o ovom slučaju govorile da je 23-godišnjak zlostavljanje prijavio tek kad je pušten iz Remetinca, prema svemu sudeći to nije istina, nego je zlostavljanje prijavio nakon desetak dana, i to zatvorskom čuvaru. Mladić je tada hitno prebačen u drugu ćeliju te odvezen u zatvorsku bolnicu gdje je pregledan i zadržan tri dana sve dok mu nije istekao 15-dnevni pritvor, nakon čega je pušten na slobodu.

Pozadina napada još se utvrđuje, ali prema informacijama iz izvora bliskih istrazi, povod bi mogao biti zaista skandalozan. Naime, 23-godišnji mladić sin je sutkinje jednoga suda na području Zagreba, a upravo ga je majka, između ostaloga, prijavila zbog prijetnji. Međđutim, kada su ga doveli u Remetinec, stavili su ga u ćeliju s 19-godišnjim Š. K., višestruko evidentiranim počiniteljem krivičnih i prekršajnih djela s elementima nasilja. Problem je bio u tome što je upravo 23-godišnjakova majka u jednom od tih ranijih slučajeva osudila Š. K. na zatvorsku kaznu. Na koji je način uopće moglo doći do situacije da sin sutkinje završi u istoj ćeliji s osobom koju je njegova majka osudila?

Ima li propusta?

Premda se može činiti da je riječ o velikom propustu, riječ je o situaciji koju je bilo gotovo nemoguće predvidjeti. Naime, Š. K. se sada nalazio u Remetincu zbog jednoga sasvim novog predmeta, a ne na osnovi odluke 23-godišnjakove majke. Budući je Š. K. već više puta bio kažnjen, teško da je itko mogao zaključiti da je u jednom od tih ranijih predmeta odluku donosio upravo blizak član porodici osobe koju će kasnije s osuđenikom staviti u istu sobu.

U istoj ćeliji

Navodno je 23-godišnjak nakon dolaska u ćeliju u razgovoru, ništa ne sluteći, rekao zanimanje svoje majke, a Š. K. se sjetio da je to sutkinja koja ga je osudila. Odmah nakon što je čuvarima rekao za zlostavljanje, obaviješteni su policija i Državno odvjetništvo. Kriminalistička obrada najprije je počela u postaji u Novom Zagrebu, da bi je ubrzo preuzela centrala Kriminalističke policije u Heinzelovoj.

Međutim, pojavili su se novi problemi. Naime, u međuvremenu je istekao istražni zatvor jednom od osumnjičenika, G. B. (19), a budući da je kriminalističko istraživanje u slučaju zlostavljanja još trajalo, on je pušten na slobodu. Tako je u petak, nakon što je istraga završena, policija ponovno došla na njegovu adresu te je uhapšen, ovaj put zbog optužbi za pokušaj silovanja. Nakon hapšenja je predan pritvorskom nadzorniku pa bi se ponovno mogao naći u Remetincu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button