BiH

Žene, nasilje nije samo kada ste u modricama










Projekat “Udruženim naporima ka novim evropskim standardima” je nastao u saradnji više udruženja građana koji se bave pravima žena. Cilj je promijeniti svijest kod cjelokupnog društva – da nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv.

Tokom projekta “Udruženim naporima ka novim evropskim standardima” održano je niz seminara, debata kako bi se probudila svijest da nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv i da se ukaže ženama na to kako se mogu zaštititi. Istraživanje je pokazalo da više od 47 posto žena u BiH je preživjelo bar jedan oblik nasilja.

Možda će Vas zanimati i:

O tome kako se zaštititi, Ivić je kazala: “Za ženu koja trpi nasilje bitno je da zna da postoji besplatni brojevi telefona na koji to može prijaviti anonimno, a broj za RS je 1264, a 1265 za Federaciju BiH. Brojevi su dostupni 24 sata. Mi uvijek apelujemo da žene žrtve nasilja mogu to prijaviti i policiji, socijalnim službama i nevladinim organizacijama. Nažalost, žene se javljaju kada već postoje tragične poljedice i kada nasilje godinama traje. Potrebno je da što prije potraže pomoć kako bi i prije izašle iz kruga nasilja i iz toga izvukle i djecu koja trpe nasilje ili su prisutna tome. Po novom zakonu, i djeca se smatraju kao žrtve nasilja u takvoj porodici. Apelujemo da se nasilje na početku prijavljuje“.

Dodala je i da ovaj projekt traje četiri godine i regionalnog je karaktera.

“Osim u BiH, implementira se u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. U BiH je 2013. godine ratifikovana Istanbulska konvencija te se tako BiH obavezala da sve svoje zakone, dokumente koji se bave zaštitom žena od nasilja prilagodi ovim međunarodnim standardima i da nijedan oblik nasilja ne može biti tolerantan”, kazala je.

O tome koliko su žene žrtve nasilja zadovoljne zaštitom i primjenom Konvencije je rekla: “Jednim dijelom budu zadovoljne, ali većim dijelom ne jer se osjećaju da su prepuštene same sebi. One trpe i ekonomsko nasilje pored psihičkog i fizičkog nasilja. Žene žrtve nasilja kažu da se vraćaju u nasilnu zajednicu zbog ekonomskih razloga, ali to i nije tačno jer one nemaju klimu koja će podržati njihov samostalan način života“.

O situaciji u regiji je kazala: “U Srbiji dolazi i do femicida, odnosno ubistva žena, dok u Sloveniji imamo pozitivne primjere gdje SOS telefoni i sigurne kuće država treba da finansira i u tom smislu imaju pozitivne primjere, dok druge zemlje, poput Hrvatske i Makedonije su potpisale Istanbulsku konvenciju ali je nisu ratifikovale”.

Kazala je i da je teško mjeriti stopu nasilja zato što se žene ne javljaju i ne govore o nasilju.

Pogotovo ne prijavljuju psihičko nasilje, odnosno dok ne postane vidljivo. Žene se trebaju osvijestiti da nije nasilje kada je sva u modricama, već je to i ekonomsko, psihičko nasilje, proganjanje, nasilje putem SMS poruka, nenormalni vidovi ljubomore“, naglasila je Ivić.

Izvor:N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button