Svijet

Turska legalizuje silovanje djece, pod uslovom da „napadač oženi žrtvu“










Novi zakon kojeg je predložio turski parlament, omogućiti će silovateljima djece da im bude oprošteno za zločin pod uvjetom da ožene žrtvu.

Vladajuća stranka AKP izazvala je zgražanje nakon predlaganja zakona kojim bi se omogućio oprost za oko 3.000 silovatelja djece. Prema riječima vladajućih, zakon je namjenjen da pomogne muškarcima koji imaju odnose sa maloljetnicama sa kojima su u vezi, te da riješi problem dječjih brakova u zemlji.

Novi zakon ukinuo bi postojeći, donesen 2005. godine koji kriminalizira odnos sa djecom bez obzira kakav je međusobni odnos žrtve i napadača. Novim zakonom također je predviđeno da ako brak ne uspije i stranke se raziđu, tada bi silovatelj ponovno bio uhićen i upućen na izdržavanje kazne, odnosno bilo bi mu suđeno.

Opozicijski zastupnik Ozgur Ozel reagirao je: „Seksualno zlostavljanje je zločin, i u tome nema pristanka. To očito nije jasno vladajućima. Tražiti pristanak djeteta je nešto što niti jedan zakon ne priznaje.

Drugi zastupnik Suha Aldan, dodao je: „Ako 50 ili 60-godišnjak siluje djevojčicu od 11 godina i zatim ju oženi, ona će trpjeti velike posljedice. Ako mu to omogućite brakom, djevojka će biti u zatvoru cijeli svoj život.

Turski Vrhovni sud izazvao je kontroverze ranije ove godine nakon što je zakonski omogućio seksualni odnos sa djecom starijom od 12 godina. Međunarodna zajednica je bila u šoku, što je dovelo do diplomatskih tenzija između Turske, te Švedske i Austrije.

Izvor : tribun.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button