Tehnologija

Pogledajte SF tehnologiju koja je postala stvarnost










ZNANSTVENO-FANTASTIČNI filmovi i romani često nude najnevjerojatnije prikaze budućnosti, u kojima je tehnologija toliko uznapredovala da je izbrisana jasna granica između čovjeka i robota, živog i neživog. Matrix, Terminator ili 2001: Odiseja u svemiru čine se samo kao dobro utrošena dva sata života, no Telegraph upozorava kako se dobar dio takvih predviđanja pretočio u stvarnost. Evo najboljih primjera!

Možda će Vas zanimati i:

Još 1977. godine vrlo je vjerno prikazan hologram princeze Leie u filmu “Ratovi zvijezda: Nova nada”. Danas je istu takvu tehnologiju razvila poljska firma Leia Display Systems; pogodite čime je inspirirano ime tvrtke.

Filmski serijal “Povratak u budućnost” pokazao se pravim vrelom predviđanja, jer je nekoliko ideja pretočeno u stvarnost. Jedna od takvih je hoverboard odnosno skateboard koji lebdi iznad tla, a koji se već nalazi u prodaji.

“Beam me up, Scotty!” najkorištenija je – iako netočna – fraza iz Zvjezdanih staza. Odnosi se na teleportaciju odnosno trenutni transport čovjeka ili kakva predmeta na odredište tisućama kilometara daleko. Još od kraja 1960-ih, kad je prvi put viđena na tv-u, na teleportaciju je gledano kao na zabavan i jednostavan način rješavanja filmskih zapleta i ništa više. Danas se eksperimentira sa strojevima koji skeniraju predmet na jednom kraju Zemljine kugle, da bi pomoću 3D printera i interneta izradili istovjetan na drugom kraju svijeta.

Autonomni automobili počeli su svoju prvu milju kao sumanuti ubojice u priči “Sally” Isaaca Asimova, nastavili su na isti način u “Potpunom sjećanju”, da bi ih Google pretočio u vrlo sigurna i praktična prijevozna sredstva. U upotrebi su još od 2009. godine, a danas već postoje i takvi autobusi koji prevoze putnike u Parizu. Uskoro će se pojaviti i autonomni kamioni, koji će ljudske vozače učiniti izlišnima.

Boston Dynamics pravi vrlo upečatljive robote, koji samom svojom pojavom asociraju na Terminatora, nezaustavljivog kiborga iz budućnosti. Stvarna verzija kudikamo je pitomija i namijenjena je radu u uvjetima koji su opasni za ljude.

James Bond je poznat po svojim gadgetima, koje izvuče iz rukava čim zaškripi. Jedan od korisnijih predmeta koje je smislio Q kako bi spasio svojeglavog agenta jest Jetpack; filmsku premijeru imao je 1965., da bi u stvarnosti poletio još prije devet godina.

Film “Ona” snimljen je prije samo tri godine, a predstavio nam je futurističku računalnu asistenticu sposobnu prilagoditi se osobnosti svog vlasnika. Na tom valu danas jašu Microsoft, Apple i Facebook, a sustižu ih i ostali – mahom proizvođači mobilnih telefona – željni učiniti osobne asistente na mobitelima ultimativnom platformom za zadovoljenje svakog hira svog vlasnika.

 

Izvor: index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button