BiH

Oprez ako idete na odmor: počinje sezona ljetnih pljački!










Radujete se odmoru i putovanjima, ali vjerujte, lopovi se raduju više. Jul i avgust su idealno vrijeme za provale i teške krađe, a zaključana vrata već decenijama za profesionalce su smiješna barijera.Da vam ne bi prisjelo ljetovanje, dodatno se osigurajte, apeluju iz MUP-a Srpske.

“Sprečavanje i otkrivanje kriminaliteta prevashodno je zadatak policije, ali policija ne može biti na svakom mjestu i u svako vrijeme. Predlažemo da sav vrijedan novac i zlatni nakit i ostali nakit koji je vrijedan ne ostavljaju u svojim stanovima nego da ako imaju mogućnost to odlože u sefove ili trezor u banci, ili daju rodbini ili komšijama u koje imaju određeno povjerenje”, rekao je Dragan Ćibić, načelnik jedinice za opšte poslove u Upravi policije MUP-a RS.

Da sve više građana nastoji da zaštiti svoj dom, dokazuje i veliko interesovanje za alarmne sisteme. Čim neko pokuša da vam provali u stan ili kuću, kažu u Alfa sekjuriti agenciji, pali se alarm koji je aktivan 24 časa i istog trenutka na teren izlazi interventna jedinica. Da li će vas takva zaštita mjesečno koštati 400 ili hiljadu maraka zavisi od spratnosti, živite li u stanu ili kući. Osim alarmnog sistema preporučuje se još jedna, posebna vrsta zaštite.

pljačka doledole“Specijalne brave – kesocilindri su iz Švajcarske i oni su do sad neobijeni. Ne postoji način da se taj cilindar obije. Postoji način da se razvale vrata kompletna osim cilindra”, rekao je Rajko Kukrić, direktor poslovne jedinice  Alpha security Banjaluka.

Nikola Gušić, penzioner sa Starčevice čim se uselio u stan, nabavio je, priča, sigurnosna vrata. Istini za volju, kaže lopova, ranije toliko nije ni bilo, a i vremena su bila bolja, sigurnija.
“Djeca rade, žena radi, ali je uvijek neko kod kuće. Kad sam ja bio mlad još prije rata, mi smo ostavljali ključeve kod nekog prijatelja, komšija, ali ne radi lopova, nego radi obilaska da ne bude neki problem”, rekao je penzioner Nikola Gušić.

Za one koji nemaju baš mnogo para, a ne žele da budu meta pljačkaša, bravar Emir Pašalić, koji već pola vijeka pravi ključeve i popravlja brave, savjetuje ugradnju više brava.
“Na vratima trebate još jednu ili dvije sigurnosne brave , jedna kao nijedna. Kad imate dvije to je već problem i za majstora treba više vremena ili alata da bi došlo do obijanja brave”, rekao je Pašalić.

Podignute roletne, širom otvoreni balkoni i terase, otškrinuti prozori…sve su to mamci za pljačkaše. Zato i kad na kratko napuštate dom, stvari ne prepuštajte slučaju, poručuju iz policije. Ne dozvolite da za to vrijeme lopovi “ljetuju” u vašem domu.

Izvor: banjaluka.com



Back to top button