Biznis

USAID-ov Projekt Investiranje u sektor energije na Translatlantskom ekonomskom forumu 2017 u Vašingtonu










Zamjenik direktora USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije-EIA Mak Kamenica sudjelovao je na 5-om Godišnjem transatlantskom ekonomskom forumu u organizaciji Centra za transatlantske odnose Johns Hopkins Univerziteta SAIS i Američke privredne komore. Forum je okupio predstavnike vlada i poslovnih lidera iz 15 zemalja šire mediteranske regije, uključujući i predstavnike Bosne i Hercegovine.

U sklopu panela posvećenog evropskom putu Bosne i Hercegovine, USAID EIA je predstavio dokument “Prednosti ulaganja u energetsku efikasnost i kako ih postići” koji je objavljen u knjizi pod nazivom “Vizija 2020: Reforme u Bosni i Hercegovini – put ka evropskoj budućnosti“. Knjiga preporučuje brojne reforme za napredak države od kojih je i preporuka EIA projekta za razvoj tržišnog mehanizma za finansiranje mjera energetske efikasnosti – Obligacione šeme energetske efikasnosti (EEO). Panel “Bosna i Hercegovina- Put ka evropskoj budućnosti” otvorila je glavna urednica dnevnog lista “Oslobođenje”, Vildana Selimbegović, dok su panelisti bili Adnan Muminović– Savjetnik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, Valentin Inzko – Visoki predstavnik u BiH, Goran Miraščić – Predstavnik Svjetske Banke u BiH  BiH i Mak Kamenica – Zamjenik direktora USAID EIA.

“EEO šeme su se pokazale kao odličan mehanizam za poticanje privrede zemalja koje ih implementiraju. Kroz ovaj instrument, mjere energetske efikasnosti se finansiraju u velikom obimu, putem domaćih finansijskih sredstava koja ne zavise od donacija ili kredita. Njima se postižu dalekosežni efekti u smislu energetske sigurnosti, stvaranja radnih mjesta u građevinskom sektoru, industriji i uslužnom sektoru. Mehanizam obligacionih šema energetske efikasnosti može pomoći da se unaprijedi privreda BiH i iz tog razloga se ona smatra razvojnim mehanizmom.” – istakao je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID EIA projekta.

 

Do danas je Vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,7 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button