Lifestyle

Priča o šimpanzi zbog koje je svijet zanijemio










Šimpanza Vašo je odvedena iz divljine kada joj me majka ubijena. Usvojili su je doktor Alen i Beatriks Gardner. Dok je boravila kod njih naučila je da se sama oblači, pere zube i igra različite igre.

Vašo je naučila i znakovni jezik i to za jako kratak vremenski period. Ujedno to je prva šimpanza koja je razbila jezičku barijeru i koja je poznavala oko 35 ljudskih reči.

Jednog dana Vašo je bila tužna jer se djevojka koja je brinula o njoj nije pojavljivala već neko vrijeme. Kada se Ket vratila poslije nekoliko dana, saopštila je Vašo razlog svog odsustva – imala je spontani pobačaj i izgubila bebu.

Kada je Ket uz pomoć znakovnog jezika rekla: “Moja beba je umrla”, Vašo je prvo pogledala u nju, a onda u zemlju. Onda je polako vratila pogled ka Ket i pokazala joj znak za reč: “Plač”, dodirnula joj je obraz i prstom prešla preko njega kao da pokazuje na suzu koja se sliva niz lice. Ket je kasnije rekla da joj je taj jedan znak rekao o Vašo i njenim sposobnostima više nego sve rečenice koje su dotle vježbale.

Nastavak čitajte na Ženski.ba



Back to top button