Svijet

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u “snažnim mjerama” ako ne prekinu vojne vježbe s Južnom Korejom










Sjeverna Koreja je zaprijetila SAD-u “snažnim mjerama” ukoliko ne prekine vojne vježbe koje provodi sa Južnom Korejom.

Washington i Seoul su u ponedjeljak počeli jednu od najvećih zajedničkih vojnih zračnih vježbi koje će trajati do petka. Sjeverna Koreja je lansirala seriju projektila u proteklim sedmicama kao odgovor na različite vježbe.
Ovo je uslijedilo nakon izvještaja obavještajnih službi da Pyongyang priprema izvođenje prvog testa nuklearnog oružja od 2017. godine.
With ICBM launch, Japan sees dramatic shift in North Korean missile testing | The Japan Times

“Ako SAD nastave biti uporne u svojim ozbiljnim vojnim provokacijama, Sjeverna Koreja će uzeti u obzir snažnije mjere. Ako Washington ne želi ozbiljan razvoj događaja koji ne odgovaraju njegovim sigurnosnim interesima, trebao bi odmah prekinuti beskorisne i neefikasne ratne vježbe. Ako ne, morat će u potpunosti preuzeti krivicu za sve posljedice”, saopćilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Aktuelne vojne vježbe nazvane Vigilant Storm podrazumijevaju učešće više od 240 aviona koji izvode simulacije napada 24 sata dnevno.

U oktobru je Washington poslao nuklearni nosač aviona USS Ronald Reagan blizu Korejskog poluotoka, a taj potez se smatra upozorenjem Sjevernoj Koreji. Ovaj nosač aviona je također učestvovao u vježbama.

Seoul je saopćio da je vježbe pokazuju “odlučnost saveza Južne Koreje i SAD-a da oštro odgovori na bilo kakve sjevernokorejske provokacije. Nosač aviona se trenutno nalazi u Filipinskom moru.

Pyongyang je u oktobru poručio da su njegovi testovi projektila bili “simulacija” nuklearnog napada na Južnu Koreju. Navodno je uspješno simuliran napad na južnokorejske vojne baze, luke i aerodrome, a projektili su dizajnirani tako da nose taktičko nuklearno oružje.

U septembru je sjevernokorejski lider Kim Jong-un kazao da je Pyongyang “nepovratna nuklearna sila” te je revidirao zakone dopuštajući preventivno korištenje nuklearnog oružja. Njegova prethodna politika je bila da se oružje koristi samo kao odgovor na napad.

Sjeverna Koreja je ove godine povećala svoje aktivnosti ispaljivanja projektila te je dosad obavila više od 40, što je rekord.

Uprkos teškim sankcijama, Pyongyang je izveo šest nuklearnih testova između 2006. i 2017. godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button