Lifestyle

Ishrana i mentalno zdravlje: Jesu li vegetarijanci depresivniji od ljudi koji jedu meso










Studija je otkrila da su vegetarijanci izloženi većem riziku od depresije, tjeskobe i samopovređivanja, prenosi Psypost.org.

“Izbori prehrane bili su snažan pokazatelj društvene klase i odabira partnera još od doba antike. Prema tome, ono što jedemo i kako jedemo sastavni su dio našeg identiteta i direktno utječu na naše zdravlje fiziološkim, socijalnim i psihološkim putevima”, objasnila je autorica studije Urska Dobersek, docentica s Univerziteta u Južnoj Indiani.

Stoga, obzirom na dramatičan porast vegetarijanaca i mentalnih bolesti u posljednja dvije decenije, bilo je nužno ispitati odnosa konzumiranja ili izbjegavanja jedenja mesa i mentalnog zdravlja, tvrdi Dobersek.

Istraživači su pregledali 18 prethodnih studija o povezanosti između konzumiranja mesa i psihičkog zdravlja (koje je suženo na depresiju, anksioznost, samopovređivanje, percepciju stresa i kvalitetu života.) Istraživanja su uključivala 149.559 konzumenta mesa i 8.584 vegetarijanaca iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Okeanije.

Istraživači su otkrili jasne dokaze da su oni koji su se suzdržali od konzumiranja mesa imali višu stopu ili rizik od depresije, tjeskobe i samopovređivanja u odnosu na one koji to nisu činili.

Dobersek je također navela u istraživanju kako neki pojedinci koji se bore s mentalnim bolestima mogu promijeniti svoju prehranu kao oblik samoliječenja.

Potom kako stroga vegetarijanska prehrana može dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka koji povećavaju rizik od mentalnih bolesti te da mnogi pojedinci s poremećajima prehrane koriste vegetarijanstvo kao “pokrivač” da sakriju svoju bolest. Također je pojasnila da pojedinci koji su izrazito osjetljivi na životinje mogu kao rezultat toga postati vegetarijanci.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button