BiHU fokusuVijesti

Danas počinje isplata naknade demobilisanim borcima










Nezaposlenim demobilisanim borcima danas će, a najkasnije sutra, biti uplaćene prve boračke naknade na koje imaju pravo prema novom Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH.

Ovu egzistencijalnu naknadu od avgusta, kada je Zakon stupio na snagu, zatražilo je 15.300 boraca. Od tog broja, za sada je njih 770 dobilo konačna rješenja i njima će i biti danas ili sutra uplaćene naknade, i to dvije, za avgust i septembar.

Možda će Vas zanimati i:

Ostali će, kako je pojasnio ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, naknade dobivati onako kako budu prolazili sve procedure do izdavanja konačnog rješenja, javlja Avaz.

  • Za prvu grupu od 770 boraca prosječan iznos naknade je 211 KM. Dobit će odjednom dvije naknade. Uputili smo ka trezoru naloge za isplatu. Sredstava ima dovoljno – dodao je Bukvarević.

Prema Zakonu, pravo na egzistencijalnu naknadu imaju demobilisani borci stariji od 57 godina, koji su bar godinu prijavljeni na biro i imaju najmanje godinu učešća u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Iznos naknade je pet KM po mjesecu učešća u odbrani.

Izvor: Hayat.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button