Lifestyle

Muke nakon razvoda: Zalijevam se alkoholom i čekam da umrem!










Bajke i hollywoodski happy family filmovi, naučili su nas da svijet gledamo ružičastim naočarima i da će se za svakoga od nas pojaviti neki Richard Gere, pa kao u Pretty woman, odvesti nas pred matičara uprkos brojnim razlikama i preprekama. Ili će prinčevi naći svoje princeze i voljeti se sretno do kraja života.

Međutim, realnost obično nije takva, pa kada ljubav prestane da se njeguje, dešavaju se prekidi veza ili razvodi. Razvod je na drugom mjestu , okarakterisan kao najveća bol koju osoba može da podnese. Osobe tada ne znaju kako nastaviti sa životom. Žene, obično zapadnu u depresiju, a muškarci počinju da piju. (Nerijetko oba spola prolaze kroz jednu težu depresivnu epizodu.)

Ipak, život se nastavlja i valja poći novim putem.

Nebitni su razlozi zbog kojih brak nije funkcionisao, bol je podjednaka, bilo da ste se razišli jer ste imali drugačije poglede na život, bilo da vas je partner ili partnerica ostavio zbog druge osobe:

„On je sada sretan. Ostavio me zbog druge. Njih dvoje kao da vole što ja patim i što sam nesretna. Stalno postavljaju slike na fb kako su sretni i zaljubljeni. Život je zaista nepravedan prema meni. Po cijeli dan samo plačem, a naveče kada legnem i, ako uspijem malo odspavati, molim Boga da se nikada više ne probudim.“

„Uvijek sam bio sve ono što je ona poželjela da budem. Beskrajno sam je volio. Zatražila je razvod nakon šest mjeseci braka. Otišla je, a  ja sam slomljen. Ne ustaje mi se iz kreveta. Zalijevam se alkoholom i čekam da umrem.“

Prvo što treba da učinite, kada se dobro isplačete ili iznapijate, jeste da preuzmete odgovornost za svoj život. Nije važno ko je kriv, svaljivanjem krivice na njega ili nju, samo ćete dublje propadati u depresiju, jer se stavjate u poziciju žrtve. Razveli ste se i sada je red da napravite sebi život u kojem možete normalno funkcionisati. S vaše tačke gledišta, napravljena vam je velika nepravda, međutim, nastaviti živjeti dalje, podrazumijeva da prestanete razmišljati o nanesenoj nepravdi. Radije razmislite što možete učiniti kako biste vaš život učinili boljim.

„Već je četiri mjeseca kako smo razvedeni, ali ja nikako ne mogu prihvatiti da je sve gotovo i da je svemu kraj.“

Ovo je još jedna pogreška koju partneri, a nakon razvoda, često ponavljaju. Što prije prihvatite sadašnjost, odnosno činjenicu da ste razvedeni, tim bolje po vas. Sve dok živite u prošlosti i plačete nad prosutim mlijekom, teško da ćete se pomjeriti s mjesta. Gotovo je i tačka. Možda je teško, možda vam se ne živi, ali život ide dalje. Vratite se u sadašnjost i razmislite o razlogu zbog kojeg ste se razveli. Priznajte da vam brak i nije bio dobar, stavite tačku i počnite pisati novi roman. Zaslužujete biti s nekim ko neće biti pored vas samo u dobru, već s nekim ko će biti tu i u zlu.

Ono što je zaista ljekovito i što donosi olakšanje jeste oprost. Oprostite svom bivšem mužu ili ženi što su vas ostavili. Ponavljam, nisu važni razlozi, važno je da oprostite i odahnete. Neopraštanjem im samo dajete ne važnosti, dakle neopraštanjem ih i dalje nosite na plećima, a težak je to teret. Nisu zalužni pritiskati vas i najbolji način da se osvetite jeste da oprostite i učinite svoj život uspješnijim.Oprostite prvo njima, a potom i sebi. Ne kritikujte se i ne jadikujte. Oprostite što niste znali, niste mogli, niste bili tu… Kada oprostite druga strana više nema moć da vas povrijedi.

Jedno od čestih pitanja je šta sa djecom?

U zavisnosti od starosne strukture djeteta, pokušajte razgovarati i objasniti djeci situaciju. Ako su djeca starija od sedam godina, preporučuje se da sami odaberu roditelja s kojim će nastaviti živjeti. Ne koristite djecu da se svetite jedno drugom. Ako volite vašu djecu, učinite ono što je najbolje i najbezbolnije za njih. Ne okrivljujte supružnike i ne nazivajte ih pogrdnim imenima pred djecom. Tako utječete na njihove buduće živote. Ostanite sabrani i dosljedni, a svojoj djeci dopustite da budu djeca. Zbog vaše situacije ne tjerajte ih u kalup odraslih.

Ako sami ne možete naći izlaz iz svoje situacije, potražite pomoć psihoterapeuta. Podijelite s prijateljima svoju tugu, kako biste se lakše nosili sa svime. Nemojte izbjegavati društvo. Osim toga, ovo vam može biti nova prilika da konačno uradite ono što ste oduvijek htjeli. Da odete na željeno putavanje, upišete fakultet, upišete tečaj slikanja ili što vam je već po volji.

Nemojte razvod doživljavati kao smak svijeta. Dopustite sebi da tugujete, ne ulijećite u nove veze, a svoju pažnju usmjerite na život koji je pred vama. Napravite sebi priorite i krenite redom. Umjesto da stalno kukate kako je život nepravedan, budite aktivni u svakom pogledu. Ako se povlačite, zapadate u depresiju, a sam život je aktivan. Samo ga slijedite. Niko vam neće stvoriti novi život, ako to ne učinite sami. Ostanite u sadašnjosti kako biste mogli stvoriti ljepše planove za budućnost. A budućnost je pred vama.

Izvor: Doktorica za ljubav



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button