BiHVijesti

IX MEĐUNARODNI SAJAM RURALNOG STVARALAŠTVA TAREVCI 2018










U toku ljetnih dana svake godine i tako evo već devet godina zaredom, vrijedni povratnici u Tarevce kod Modriče, organizuju Sajam ruralnog stvaralaštva sa mnogobrojnim sadržajima i koji je već dobio međunarodni karakter.
U posjeti Sajmu u toku današnjeg dana (četvrtak), prisustvovali smo naučnom savjetovanju pod nazivom: Praktična iskustva u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH, od pretpristupa do članstva u EU.
Ekspert Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gospodin Emir Đedović je pojasnio mnoge nedoumice i približio zainteresovanim mnoge ideje na temu: Mogućnosti, prilike i izazovi korišćenja predpristupnih fondova EU za brži ruralni i ukupni razvoj lokalnih zajednica i regija.  
Na temu: Promocija vizije ruralnog razvoja MZ Tarevci 2017-2027. govorio je  Mustafa Mustajbegović, mag.pol., inače alfa i omega ovog Sajma i svih značajnijih dešavanja u Tarevcima koji je zajedno sa Smajlom Ibrahimpašićem i nekolicinom entuzijasta, zaljubljenih u svoje mjesto, učinio da povratak ovdje bude održiv.
Prije naučnog savjetovanja, promociju svoje knjige je imao i pisac sa ovih prostora Suad Krajnović a to je ujedno doprinijelo da, što je istakao Mustajbegović, kultura takođe prati ekonomiju i da je knjiga neophodna  današnjem čovjeku da bi gradeći sebe lakše gradio i društvo u kome živi. Inače su svi sajamski dani ispunjeni naučnim predavanjima i zanimljivim sadržajima.
Generalni pokrovitelji Sajma su: Ministarstvo za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH, Vlada RS kao i  Vlada TK.  Organizatori Sajma su: Opšta poljoprivredna zadruga ,,Tarevci” p.o. Tarevci, Opština Modriča, Nezavisni biro za razvoj Modriča/Gradačac, Udruženje građana 4T, kao i udruženje građana Povratak, posao i opstanak u modričkoj regiji. Ovogodišnji Sajam prestaje sa radom u subotu , kada će na platou u centru Tarevaca biti postavljeni štandovi sa robom proizvođača iz regije i inostranstva.
Tekst Suad Krajnović
Foto Ammar Krajnović


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button