Vijesti

Endemska korupcija pustoši zemlju, ako se to ne promijeni ubit će ekonomsku budućnost BiH










Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy ocijenio je u srijedu kako politička nesigurnost odvlači strane investicije, posebno separatistički potezi vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

“Političko prepucavanje, etnonacionalistička retorika i nastojanje podrivanja, opstruiranja i blokiranja državnih i entitetskih institucija stvara političku nesigurnost za poslovanje koje se ne može tolerirati,” rekao je on obraćajući se na konferenciji o socijalno-ekonomskom utjecaju u organizaciji Coca-Cole, prenosi Hina.

Dodao je kako paralelne institucije sa sjedištem u RS-u čija se uspostava najavljuje stvara konfuziju kod investitora.

“Potencijalni investitori i kompanije dovoljno su mudri dvaput promisliti prije ulaska na ovakvo tržište,” kazao je Murphy.

Sjedinjene Američke Države su od završetka rata u ekonomiju Bosne i Hercegovine direktno investirale 260 miliona dolara.

Ambasador je kao ključne probleme stranim investitorima naveo sistematsku korupciju, nepostojanje jedne adrese za registraciju kompanija, zakon o elektroničkom potpisu, neujednačene zakonske propise i nejasan proces arbitraže.

“Endemska korupcija nastavlja pustošiti zemlju i ako se to ne promijeni ubit će ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine,” upozorio je Murphy.



Izvor
Fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button