BiH

Stanje u zdravstvu HNK: Ne zna se ko pije, a ko plaća!










Drugi put u ovoj godini Sindikat doktora medicine i stomatologije danas će započeti generalni štrajk.

Ovog puta povod su propali pregovori s Vladom oko potpisivanja novog Kolektivnog ugovora. Štrajkovat će doktori u svim bolnicama na području kantona, a primat će se samo hitni slučajevi. Zakon je precizirao i da rade tek određeni odjeli pri bolnicama. Štrajk će prema riječima vodstva Sindikata trajati do ispunjenja uslova koji su postavljeni pred Vladu.

Možda će Vas zanimati i:

“On se može obustaviti već danas u slučaju da Vlada potpiše Kolektivni ugovor na kojem insistiramo ili nam da garanciju da će to učiniti u narednim danima. U protivnom štrajkovat ćemo do daljnjeg”, rekao je potpredsjednik Sindikata dr. Elvedin Habibija.

Pregovori Sindikata i Vlade trajali su oko 40 dana. Započeli su nakon jednodnevnog štrajka, pokrenutog zbog dotadašnjeg nerazdvajanja pregovora Sindikata doktora s Vladom od pregovora Vlade s ostalim sindikatima koji okupljaju medicinske radnike.

Preostala dva sindikata – Nezavisni sindikat u zdravstvu HNK i Sindikat SKB-a Mostar, također nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s Vladom. Tačnije, Sindikat SKB-a želio je pristati na ponudu Vlade, a Nezavisni sindikat nije, pa su pregovori na kraju propali. Osim toga, narušena je komunikacija između dva sindikata. Od ranije su ova dva sindikata u tihom sukobu s kolegama iz Sindikata doktora i stomatologa.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button