Tuzla

Eminentni stručnjaci stižu u Tuzlu: Promocija mentalnog zdravlja i razvoj grupne terapije

Studijski dani










Udruženje grupnih analitičara u BiH, u saradnji sa Klinikom za psihijatriju i Centrom za kulturu Tuzla organizuje Prve studijske dane grupnih analitičara u Bosni i Hercegovini.

Studijski dani održat će se 3. i 4. novembra 2023. godine u prostoru Međunarodne galerije portreta i Doma mladih Tuzla.

Organizator za cilj ima okupiti grupne analitičare, grupne terapeute i druge stručnjake u polju unapređenja mentalnog zdravlja kako bi razmjenili iskustva i razgovarali o beznađu i nadi  u terapijskom odnosu, ali i u društvu.

Predavanja će održati eminentni stručnjaci iz psihijatrije, psihoterapije i grupne analize i edukatori Instituta za grupnu analizu Zagreb: prof. dr. sc. prim. Dolores Britvić, Klinika za psihijatriju KBC Split, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i profesor dr. sc. prim. Ivan Urlić, član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Od vremena nastanka pa do danas grupna analiza kao psihoterapijska metoda našla je svoje mjesto kako u liječenju mnogih mentalnih poremećaja tako i u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja svih dobnih uzrasta.

Grupna analiza pomaže ljudima u rješavanju njihovih osobnih problema i promovisanju ličnog rasta i razvoja. Grupno analitički pristup primjenjuje se u području ljudskih odnosa, različitih oblika obrazovanja i savjetovanja u organizacijama, uključujući i poslovno okruženje.

U Bosni i Hercegovini grupna analiza počinje razvoj krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, prijeratna kriza i ratna katastrofa tokom 90-ih godina prekinula je ovu nit razvoja.

U Tuzli ponovni razvoj grupne analize započet je 1996. godine uspostavljanjem saradnje Klinike za psihijatriju UKC Tuzla i Instituta za grupnu analizu iz Zagreba, Hrvatska nakon čega je održan niz edukacija iz grupne analitičke psihoterapije.

Na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla osnovano je i Udruženje grupnih analitičara 2009. godine s osnovnim ciljem provođenja kontinuirane edukacije i promocije primjene grupne analitičke psihoterapije u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja, ličnom rastu i razvoju kao i u razvoju grupnog rada i organizacijske prakse.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button