BiH

Ashdown ih otjerao iz politike, a danas Dodikovi savjetnici










Milorad Dodik je bosanskohercegovački političar sa najvećim brojem savjetnika u kabinetu – 15.

O interesantnoj postavi članova najmoćnije kancelarije u bh. entitetu Republika Srpska mogli ste na N1info.com čitati i ranije. Tamo su smještena brojna poznata lica, među ostalima i bivši ambasador Grčke u BiH Prokopios Mancuranis.

Možda će Vas zanimati i:

Savjetnici su i dva dobro poznata lica – na ovdašnjoj političkoj pozornici zabilježena kao predvodnici liste visokih funkcionera koje je prije 12 godina s pozicija smijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Podsjećanja radi, 60 zvaničnika tada je smijenjeno zbog navodne podrške u skrivanju tadašnjeg haaškog bjegunca Radovana Karadžića, opstrukcije napretka BiH ka stabilnosti, prosperitetu i vladavini prava, što se odrazilo negativnom odlukom NATO lidera o pristupanju zemlje Partnerstvu za mir. Među smijenjenima su se tada našli Dragan Kalinić i Pantelija Ćurguz. Obojica su danas savjetnici predsjednika Republike Srpske

Posebno su interesantne političke putešestvije Kalinića koji se u prošlosti često sukobljavao sa svojim današnjim šefom. Smijenjen je kao predsjednik Narodne skupštine dok je Ćurguz iz politike isključen kao tadašnji potpredsjednik Srpske demokratske stranke.

On je u međuvremenu javnosti postao poznatiji kao prvi čovjek Boračke organizacije Republike Srpske. Nije poznato kada je člansku knjižicu SDS-a zamijenio onom SNSD-ovom. Danas hljeb zarađuje kao jedan od 15 najbližih Dodikovih saradnika.

Podsjećamo, aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko postepeno je ukidao zabrane iz odluka koje je svojevremeno donosio Ashdown. Tako je 2014. ukinuo i posljednjih 30 Asdownovih zabrana omogućivši svim ”prognanicima” da ponovo zauzmu funkcije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button