Kultura

EKSKLUZIVNI INTERVJU Grupa Divanhana: Želimo da sevdalinka bude poznata u svijetu










U petak, 18. marta 2016. godine, grupa Divanhana po drugi put će održati koncert u Tuzli, a u okviru turneje koja nosi naziv po njihovom posljednjem albumu „Zukva“.

Kameleonci su tim povodom razgovarali sa članovima benda Divanhana – Nevenom Tunjićem (klavir), Nedžadom Mušovićem (harmonika) i novom pjevačicom Naidom Čatić.

KAMELEON: Kako je publika reagovala na novi album?

NEVEN: Na naše iznenađenje, pozitivne su kritike. Mi nikada ne očekujemo nešto pretjerano i ne pravimo nijedan disk sa namjerom da ga prodamo i da time postignemo stepenicu više u komercijalnosti.

KAMELEON: Šta je cilj Divanhane?

NEDŽAD: Cilj Divanhane od samog početka jeste da sevdalinku iznesemo u Evropu i ostatak svijeta te da je predstavimo u što boljem svjetlu. Želimo da bude reprezentativna i poznata, recimo kao što je to Fado.

KAMELEON: Naida, kako je došlo do saradnje između tebe i benda?

NAIDA: Slučajno smo se povezali i mislim da se posebne stvari uvijek dešavaju sa nekim specijalnim i predodređenim razlogom. Nakon nekoliko proba i kreativnog prostora koji smo zajedno dijelili, složili smo se da je pjesma „Ciganka sam mala“ najidealniji reprezent onoga što publika može da očekuje od mene kao novog vokala. Ta je pjesma spojila energijama mene i Divanhanu.

divanhana 3

KAMELEON: Da li je „moderna“ interpretacija jedini način da sevdah opstane?

NEVEN: Jedini način da sevdah opstane jeste da se prilagođava vremenu u kojem se izvodi. Isto tako, bitno je da se ne skrnavi, tj. da se ne promaši sama poenta.

KAMELEON: Koje koncerte pamtite?

NEDŽAD: Meni su lično u sjećanju ostali koncerti u Banja Luci i Tešnju gdje, na naše iznenađenje, dođe veoma veliki broj ljudi, a u takvim gradovima nemamo baš neki „feedback“. Međutim, desile su se suprotne stvari, ljude smo privukli na koncert da nas slušaju dva sata. To nije lako.

KAMELEON: Kakav je vaš stav o reality programima?

NAIDA: Lično, ja bi cenzurisala te programe jer sam osoba koja nije od tog posla. Nikada ne bih učestvovala u tome.

KAMELEON: Nevene, šta bi prvo promijenio u BiH da dođeš na vlast?

NEVEN: Ne znam od čega bi se moralo krenuti. Možda ustav, morala bi se zapravo dobro ispraviti mentalna struktura naroda. Mislim da u ovom trenutku ne postoji političar koji može vladati, a da mu narod može vjerovati.

KAMELEON: Mišljenje o hiperprodukciji mladih pjevača kroz razna talent takmičenja?

NEDŽAD: Nije da podržavam ili da ne podržavam samu hiperprodukciju, ali nekad će sve to iznjedriti nešto pozitivno i dobro. Možda i nas neko gleda kao hiperpodukciju u ovom svom „ludilu“.

KAMELEON: Naida, koji je ti je omiljeni parfem?

NAIDA: Shalimar.

divanhana 1

KAMELEON: Nevene, za koga navijaš?

NEVEN: Za Bayern iz Minhena  i Radnički iz Lukavca.

KAMELEON: Nedžade, ko su bolji vozači – muškarci ili žene?

NEDŽAD: Sve zavisi od slučaja do slučaja. Ima dobrih vozača žena i loših vozača muškaraca. Ne mislim da je neko bolji ili gori.

KAMELEON: Naida, životni moto?

NAIDA: Budi hrabar da se koristiš svojim mozgom.

Podsjećamo, koncert grupe Divanhana biće održan u Velikoj sali BKC-a Tuzla sa početkom u 20:00 sati.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button