Big Bang #HerojiGeneracije

Kerim Grbić (24) pokrenuo Omladinski centar Gračanica










PROFIL KANDIDATA:

Kerim Grbić

Možda će Vas zanimati i:

Kategorija: Građanski aktivizam

Godište: 1997

 

Kerim Grbić, rođen 31. augusta 1997. godine u Tuzli, živi u Gračanici gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu, nakon čega upisuje studij radiologije u Tuzli. Aktivizmom se počinje zanimati u prvom razredu srednje škole, kada počinje njegova afirmacija na polju omladinskog aktivizma. Najvećim dijelom se bazirao na aktivizam u svom gradu i na području Tuzlanskog kantona. Kroz djelovanje u Vijeću mladih Grada Gračanica, 2018. godine pokreće projekat “Winter school&fest”.

Kroz ovaj projekat mladima sa područja Gračanice, Doboj Istoka, Petrova i Lukavca je omogućeno da period zimskog raspusta iskoriste na neformalno obrazovanje i izučavanje onih tema koje ih zanimaju, ali ih nemaju priliku izučavati u redovnom nastavnom programu. Pored Zimske škole, implementirao je i projekat Ljetnog kampa u Gračanici, gdje se svake godine na izletištu Vis okupljaju mladi iz cijele Bosne i Hercegovine. Svoju aktivističku borbu zasnivao je na tome da se mladima iz Gračanice obezbijedi prostor za mlade.

Prvobitno je pronašao način da mladi dobiju kancelariju, a zatim i Omladinski centar. Omladinski centar Gračanica danas je centar svih zbivanja mladih sa područja Gračanice, te je opremljen sa svom potrebnom opremom za normalno funkcionisanje, u potpunosti je stavljen na raspolaganje svima koji žele da kroz svoj aktivizam doprinesu razvoju lokalne zajednice.

Kroz svoj dosadašnji rad obnašao je funkciju Multiplikatora u Fondaciji SHL Sarajevo i predsjednika Vijeća mladih Tuzlanskog kantona.

Trenutno je koordinator Omladinskog centra u Gračanici i koordinator Omladinske banke Gračanice. Dobitnik je nagrade za volontera godine 2018. godine. Kandidat za ambasadora aktivizma u BiH 2017. godine, osvajač je srebrene medalje na Naučnoj olimpijadi.

Nastoji da svi mladi sa područja Grada Gračanica dobiju priliku da se uključe u omladinski aktivizam. Kroz svoj rad na terenu obilazi Mjesne zajednice te podstiče mlade ljude da postanu aktivni i kroz svoj angažman doprinesu razvoju položaja mladih kako na nivou lokalne zajednice, tako i na nivou BiH.

Neka od Kerimovih dostignuća:

Otvaranje Omladinskog centra u Gračanici, realizacija nekoliko desetaka projekata. Pokretanje inicijative, “Jedno naselje, jedno igralište”, izgrađeno i opremljeno osam igrališta za djecu i mlade.

Kerim Grbić je kandidat za BigBang priznanje #herojigeneracije u kategoriji GRAĐANSKI AKTIVIZAM.

Za Kerima možete glasati klikom OVDJE.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button