BiHSportZanimljivosti i zabava

Milošević: Ne bih došao u reprezentaciju BiH da ne vjerujem da možemo izboriti Evropsko prvenstvo










Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević predstavljen je na današnjoj konferenciji za medije u Nogometnom savezu BiH u Sarajevu.

Ranije je održana sjednica Izvršnog odbora NS BiH na kojoj je jednoglasno donesena odluka da novi selektor Zmajeva bude Savo Milošević.

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković je tražio strpljenje kada je u pitanju Milošević, te podsjetio da je i bivšem selektoru Ivaylu Petevu na početku nije dato povjerenje i čak su organizovani protesti, a kada je odlazio svima je bilo žao.

– Ne bježimo od ogovornosti niti se krijemo iza selektora. Tražimo strpljenje i da novom selektoru damo priliku da uradi svoj posao. Napravili smo dogovor do kraja baraža, a nakon toga, ovisno od uspjeha, dogovarat ćemo se dalje. Razlika između njega i Kodre je da smo sada definisali ciljeve i da naredne četiri utakmicu budu priprema za baraž. Milošević će sigurno završiti iduće četiri utakmice i utakmice baraža – objasnio je Zeljković.

Naglasio je da je Savez nakon dvije utakmice reprezentacije pod vodstvom Mehe Kodre shvatio da će s njim reprezentacija „gubiti vrijeme“ u narednom periodu, te da je iz tog razloga donesena odluka da se s njim raskine saradnja.

– Kodro je veliko ime i niko nakon pet treninga i dvije utakmice nije rekao da Kodro nije dobar trener. Mi smo se držali ciljeva i dogovora s njim, a to je bila borba za drugo mjesto u kvalifikacijama, odnosno šest bodova iz naredne dvije utakmice što nije ispunjeno. Izvršni odbor je čekao Kodrin izbještaj, u njemu je bio pogled selektora na utakmice i komentar na te dvije utakmice. Željeli smo što prije da ga smijenimo kako bismo razgovarali sa Halilhodžićem. Žao mi je što se sve ovako desilo i što se ponovila istorija, ali igrali smo s dvije prosječne reprezentacije i šest bodova je bio imperativ – naveo je predsjednik NS BiH.

Novi selektor BiH Savo Milošević zahvalio je na ukazanom povjerenju te naglasio da je svjestan da odluka o njegovom imenovanju nije bila laka.

– Iskreno vjerujem da ova ekipa ima mjesto na EP-u, ali put će biti veoma težak. Ne bih bio ovdje da ne vjerujem da to ne mogu učiniti. Na osnovu svega što sam učinio u životu i nakon fudbalske karijere, iskreno vjerujem da mogu pomoći ovoj ekipi. Priprema će biti specifična i mora započeti odmah, baraž utakmice su specifične i ne postoji garant uspjeha. Moramo igrati screm, karakterom, borbom i svi igači moraju dati više od 100 posto od sebe. To je jedina razlika između ekipa koje urade nešto i uspiju u svojim namjerema i onih koje podbace. Kvalitet ekipe u svemu tome malo odlučuje – izjavio je Milošević.

Osvrnuo se i na spisak igrača pozvanih za iduće dvije utakmice te naglasio da on nije pravio spisak, ali je tražio da bude proširen, te da nije ni konačan spisak.

– Plan mi je da ekipu vraćamo na sistem 4-2-3-1 i zbog toga su neka imena na ovom spisku. U ovom ekipa spava i moramo da je dobro razbudimo. Bit će bitno da doprem do igrača i proizvedem reakciju i pronađem motiv kod svih njih. Bez jasnog motiva je teško natjerati čovjeka da da više od 100 posto. Moramo pobijediti prvo sebe kako bismo mogli pobijediti sve druge – kazao je Milošević.

Istaknuo je da će sam otići sa kormila reprezentacije BiH ukoliko uvidi da nije pravi čovjek za taj posao.

Zeljković se osvrnuo i na Anela Ahmedhodžića, za kojeg je kazao da nije suspendovan, te se iz tog razloga i nalazi na spisku novog selektora i dodao da će kvalifikacije za EP ocijeniti tek nakon što završi baraž, a potom i rad svih zaposlenih i odogovrnih ljudi u Nogometnom savezu BiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button