Lifestyle

Viljušku svi koristite pogrešno: Majstor bontona objasnio kako se pravilno drži pribor za jelo










Videa britanskog stručnjaka za bonton, Williama Hansona, postali su viralni zbog njegovih korisnih savjeta o pravilnom ponašanju za stolom.

Dok koristimo pribor za jelo svakodnevno, malo nas razmišlja o pravilima bontona koja čine jelo elegantnijim i uglađenijim iskustvom.

U jednom od videozapisa, Hanson naglašava važnost pravilnog držanja viljuške, ističući da drška treba biti uvučena u dlan, a ne smije viriti. Osim toga, objašnjava kako treba postaviti viljušku prilikom uzimanja hrane, s zupcima okrenutim prema gore, te kako je važno pridržavati se određenog kuta kada odlažete pribor nakon jela.

 

“Pribor za jelo treba zamisliti kao kazaljke na satu”, kaže Hanson.

“U Britaniji je to 18:30, u Americi oko 16:20, dok neke europske zemlje pribor slažu na 3:15. Bitno je da pribor bude zajedno, a konobar će prepoznati taj znak da ste završili s jelom.”

Hanson također dijeli savjete o pravilnom držanju pribora, ističući važnost čvrstog, ali ne i krutog hvata. Kaže da hrana treba biti donesena prema ustima escajgom, a kašika se drži s palcem na gornjoj strani i kažiprstom i srednjim prstom na donjoj strani drške.

Osim toga, Hanson naglašava da se ništa od posluženog ne konzumira direktno nožem i da gestikulacija s priborom u ruci nije po pravilima bontona.

Njegovi savjeti obuhvaćaju i pravilno korištenje salvete, koja se drži na koljenima i koristi za površno brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete se razmotavaju na pola, a manje se razmotavaju cijele. Salvetu treba odložiti s lijeve strane tanjira, a ako napuštate stol, stavite je na stolac, ne na sto.

Ovi jednostavni, ali važni savjeti o bontonu mogu doprinijeti stvaranju ugodnog i uglađenog ozračja za stolom, čineći svaki obrok posebnim iskustvom.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button