TuzlaTuzlanski kantonValter Tuzlanski

Dajmo više podrške Romima, a ne samo na njihov praznik Međunarodni Dan Roma










U trenutku kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom virusa COVID-19, sa zdravstvenim rizicima i gubitkom posla, želimo da ukažemo na težak položaj u kome se danas nalazi romska zajednica u BiH.

I dok je održavanje lične higijene i redovno pranje ruku jedna od najvažnijih preporuka stručnjaka u borbi protiv virusa, veliki broj Roma živi u neformalnim naseljima, bez struje i vode, samim tim i osnovnih higijenskih uslova. Bave se sakupljanjem sekundarnih sirovina, obavljaju sezonske, povremene i nekvalifikovane fizičke poslove, po pravilu u sivoj zoni i bez obezbijeđenih radnih prava. Uslijed izbijanja pandemije i uvođenja  stanja nesreće, ostali su bez ikakvih prihoda zbog drastično smanjene ponude poslova kojima su se inače bavili, i zbog ograničenja mogućnosti kretanja i straha od infekcije virusom korona.

Na današnji dan, stoga, još jednom skrećemo pažnju da je potrebno preduzeti hitne mjere kako bi se zaštitila romska zajednica u BiH, naročito lica koja žive u neformalnim naseljima, uključujući i lica koja ne posjeduju lična dokumenta i nemaju prijavljeno prebivalište u sredinama u kojima faktički žive, i kako bi  dobijali pomoć u hrani, pijaćoj vodi i osnovnim sredstvima za higijenu.

Na kraju čestitke povodom Međunarodnog Dana Roma.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button