Svijet

ISIS i druge terorističke grupe počele su koristiti dronove i to će biti ozbiljan problem za svijet










MALENI dron se diže u zrak. Operater provjerava je li sve u redu s ptičjom perspektivom na ekranu, a onda šalje dron u zujanje po gradu. Ovo bi se moglo dogoditi bilo gdje u svijetu. Globalno tržište letećih strojeva s kamerama poraslo je s više tisuća 2010. godine na više milijuna. No, na mjestima kao što je Irak, dronovi su postali oružje, počinje BBC reportažu o tome kako jeftini dronovi sve više postaju efikasno oružje terorističkih skupina kao što je ISIS.

ISIS-ovci su dronove isprva koristili da bi iz zraka snimali propagandne filmove. Onda su im počeli služiti kao jeftini, brzi i pouzdani skauti. Primjerice, neposredno prije nego će sirijsku vojnu bazu napasti nekoliko bombaša samoubojica, ista je prvo pozorno snimljena iz zraka. Dronovi su otkrili slabe točke, a to je ISIS-ovcima pomoglo u planu.

Možda će Vas zanimati i:

Dobri špijuni, ali i potencijalno moćno oružje

Sa druge strane, dronovi služe kako bi nadzorom štitili i provjeravali rute automobila bombi, da budu sigurni da će isti doći na svoje odredište. No, ne koriste samo ISIS-ovci dronove. Prednost jeftinih letećih kamera uočile su i druge grupe, primjerice Hezbollah.

No, naposljetku su se dronovi počeli koristiti i u puno ubojitije svrhe no što je špijuniranje. Dronovi napunjeni eksplozivom zapravo su jeftino, a potencijalno učinkovito oružje. Do sada je ovaj način borbe uzeo tek nekoliko žrtava, no mogućnosti ovakvih napada su jako veliki i predstavljaju ogroman problem sigurnosnim službama i vojskama diljem svijeta.

Vojske diljem svijeta već godinama koriste dronove, a koji su, naravno, specijalizirani. Primjerice, britanski dron Black Hornet košta oko 100.000 dolara po komadu. No, mali, obični civilni dronovi mogu se već naći po cijeni od nekoliko tisuća kuna, a itekako mogu služiti kao oružje.

Sitni leteći uređaji već godinama predstavljaju opasnost. Još 1993. godine u Japanu je bio slučaj malog helikoptera na daljinsko upravljanje na kojeg je netko postavio opasni plin. No, strah od ovakvih napada nije bio izražen naprosto zato što tehnologija nije bila napredna da bi se njima efikasno upravljalo. No, danas su dronovi jeftini, a njima je prilično lako upravljati.

Teži dio je te dronove naoružati jer zahtjeva neke tehničke vještine, ali i to se može napraviti s jeftinim dodacima koji takvu spravu čine eksplozivnom. U kolovozu je Hezbollah objavio video koji prikazuje ispuštanje bombi s malih dronova.

Američka vojska se priprema, rade i oružje protiv dronova

Nove američke vojne upute sugeriraju da bi barem jedan vojnik u patroli trebao biti zadužen za praćenje dronova koji su tehnološki sve bolji. Dronovi koji su dostupni u trgovinama svakog su dana sve tehnološki napredniji. Najnoviji DJI Mavic, primjerice, ima senzore koji automatski izbjegavaju prepreke kao što su stabla i zgrade. Nitko ne garantira da u bliskoj budućnosti dronovi neće moći biti programirani da izbjegnu ometače signala, jedan od najefektnijih načina obrane protiv ove potencijalne terorističke opasnosti.

Naravno, dronove je prilično teško oboriti. Maleni su, brzi, pokretni, a nerijetko i teško uočljivi. Američka vojska nedavno je objavila video vojnika koji koriste uređaj poput puške s sa TV antenom protiv dronova u vježbi. To je Battelle Dron Defender koji ispaljuje radio valove kako bi pokvario vezu drona s operatorom i njegov GPS. Video prikazuje kako se dron gasi i automatski slijeće. Istražuju se i druge opcije, poput mreže i gumene lopte.

Proizvođači već rade na softwareu koji bi dronove programirao tako da ne mogu letjeti blizu strateških lokacija kao što su, primjerice, aerodromi. No, entuzijasti diljem svijeta već su mnogo puta dokazali kako je take softverske komande lako premostiti. To će, sasvim sigurno, znati i potencijalni teroristi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button