BiH

Radončić odbio da prima plaću dok je u pritvoru










Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, podnio je zahtjev Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove BiH za donošenje odluke o prestanku statusa stalno zaposlenog delegata, rečeno je na jučerašnjoj sjednici ove komisije u Sarajevu. Radončić je prestanak ovog statusa zatražio od 1. februara ove godine, čime se dobrovoljno odrekao delegatske plaće i svih prava iz radnog odnosa koja ima kao profesionalni, odnosno stalno zaposleni delegat.

U BiH je ovo zasigurno jedinstven primjer i slučaj iskazane odgovornosti jednog zvaničnika koji, dok se protiv njega, kako ocjenjuju brojni stručnjaci, vodi montirani politički proces i dok je u pritvoru, istovremeno razmišlja na način da ne želi plaću za taj period. Iako mu to niko nije tražio i iako zakon to ne zabranjuje.

Dobrovoljnim odricanjem od plaće i drugih privilegija stalnog zaposlenika Parlamentarne skupštine BiH, Radončić je istovremeno zatražio da se prebaci u status neprofesionaliziranog delegata. Iako je Radončićev primjer jedinstven, ipak s obzirom na njegov i SBB-ov raniji odgovorni odnos prema budžetskom, odnosno novcu poreznih obveznika, onda se može reći da je ovakav potez lidera SBB-a očekivan.

Poznato je, naime, da se Radončić, dok je bio ministar sigurnosti BiH, odrekao ministarske plaće u mjesečnom iznosu većem od 4.000 KM, koju je uplaćivao sindikatima policije, a nije uzimao ni dnevnice za službena putovanja, na šta je imao pravo.

Komisija prihvatila zahtjev

Zajednička komisija za administrativne poslove jučer je bez rasprave  prihvatila Radončićev zahtjev i donijela rješenje o prestanku radnog odnosa na njegov zahtjev.

U obrazloženju rješenja navodi se da se Radončić obratio Komisiji da donese odluku kojom mu prestaje status stalno zaposlenog u Parlamentarnoj skupštini BiH s danom 1. februar te da ga prebaci u status neprofesionaliziranog delegata u Domu naroda PSBiH.

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button