KulturaZanimljivosti i zabava

VIDEO Jedan od najboljih filmova svih vremena danas slavi rođendan







“THE WARRIORS” Waltera Hilla je neupitni kultni klasik i gotovo da nema generacije koja nije uživala u filmu koji unatoč godinama nikada nije izgubio svježinu.

U kinima se pojavio 9. februara 1979. i po izlasku mnogi su ga kritičari brutalno popljuvali dok su ga distributeri zbog “veličanja kulture bandi” izbacivali iz programa brojnih američkih kino dvorana.

Unatoč otporu dijela kritike i distributera, publika je ne samo prihvatila priču o članovima bande koji pokušavaju izvući žive glave jureći njujorškim ulicama nakon što ih nepravedno osumnjiče za ubojstvo mesijanskog vođe Cyrusa, već su se “Ratnici podzemlja” s vremenom pretvorili u jedan od onih filmova kojima se iz godine u godinu neprestano vraćamo.

Nezaboravni akcijski film danas slavi 38. rođendan i premda se ne radi o okrugloj brojci, ipak ćemo se prisjetiti nekih manje poznatih detalja o filmu koji se i dan danas nalazi pri samom vrhu mnogih lista najboljih filmova svih vremena.

10. Inspiraciju crpi iz grčke mitologije

ako se radnja odvija na mračnim njujorškim ulicama u vremenima kada je grad prolazio kroz teško ekonomsko razdoblje, inspiraciju crpi iz Ksenofontove “Anabaze” na temelju koje je Sol Yurick napisao roman prema kojem je film snimljen. Originalna priča prati vojsku grčkih vojnika koji se pokušavaju vratiti kući putujući kroz neprijateljski perzijski teritorij.

Problemi nastaju nakon smrti Kira Mlađeg (Cyrus), a paralele između dviju priča i više su nego očite.

9. Zahvalite KISS-u na The Baseball Furiesima

Tko god je pogledao film pamti bandu pomahnitalih maskiranih manijaka odjevenih u igrače bejzbola. I dok u filmu možemo vidjeti mnoge bande, ni jedna nije toliko upečatljiva, a radi se o umotvorini Waltera Hilla koji ih je stvorio na temelju prave ulične bande imena Second Base. No, budući da prava banda nije bila dovoljno vizualno impresivna, Hill ih je kombinirao s imidžem glam rokera KISS. Rezultat je nezaboravan.

8. Roman je daleko brutalniji od filma

Iako “Warriorsi” u današnje vrijeme djeluju kao prilično benigna zabava u odnosu na filmove koji su se pojavili nakon njega, krajem sedamdesetih bilo je nezamislivo da bi bilo koji studio dao zeleno svjetlo filmu koji bi vjerno pratio zbivanja opisana u predlošku.

Kao prvo, u romanu Sola Yuricka pratimo članove bande The Coney Island Dominators, a oni su daleko nesimpatičniji od Warriorsa, a u romanu možemo pronaći i prizore brutalnih ubojstava pa čak i grupnog silovanja.

Yurick, očekivano, nije bio zadovoljan filmom i smatrao ga je jeftinom verzijom svog romana.

7. Članovi pravih bandi bili su uključeni u snimanje

Film o njujorškim bandama bilo bi daleko teže snimiti da nije bilo pravih bandi.

Naime, Hill je angažirao pravu bandu, The Mongrelse, koji su za 500 dolara dnevno čuvali opremu, a među tisuću statista u sceni u kojoj je Cyrus ubijen, mnogo je članova pravih bandi. Redatelj je htio autentičnost, ali morao je angažirati i policiju koja se nalazila u gomili kako bi se pobrinuli da ne dođe do sukoba između zaraćenih bandi.

No, do problema je ipak došlo, a neke bande smatrale su da su nepravedno zakinute neuključivanjem u snimanje pa je dio opreme uništen, a napetosti su trajale tijekom čitavog snimanja.

6. Soundtrack je revolucionaran

Iako danas svatko može u prvih nekoliko sekundi prepoznati glavnu temu, mnogi ne znaju da je riječ o remek djelu Barryja De Vorzona koji se pobrinuo za jedan od najupečatljivijih filmskih soundtracka u posljednjih 50 godina.

Gore možemo pronaći i neke pjesme drugih izvođača, ali ovaj soundtrack specifičan je po još jednom detalju. Naime, ovo je prvi rock ‘n’ roll soundtrack na kojem je korišten tada relativno nov i neisproban instrument – sintesajzer.

5. Robert De Niro trebao je biti Cowboy

Neki od glumaca kasnije su ostvarili više ili manje zapažene karijere, ali u načelu, radilo se o gomili anonimusa kojima je ovo bio prvi izlet u svijet glume. No, tako nije bilo oduvijek.

Jedan od glumaca koji su svojevremeno povezivani s filmom je i Robert De Niro koji se trebao pojaviti u ulozi Cowboya. Priče o razlozima razlikuju se od izvora do izvora, od toga da je De Niro odbio angažman do toga da je Hill odbio angažirati glumca jer nije htio poznate face. Bilo kako bilo, malo je neobično povjerovati da bi De Niro koji se tada već pojavio u “Taksistu” i “Lovcu na jelene”, prihvatio tako beznačajnu ulogu.

Isto tako, u filmu se trebao pojaviti i Kevin Bacon koji je trebao glumiti člana The Dingoesa, gay bande koja otima Swana. Scena je kasnije izbačena.

4. Dva glumca glume Foxa

Glumac Thomas G. Waites i Walter Hill tijekom snimanja imali su prilično nategnut odnos. Njegova uloga u filmu isprva je trebala biti veća, ali budući da je bio problematičan, Waites je otpušten nakon osam tjedana snimanja.

Štoviše, glumac je tražio da njegovo ime maknu s odjavne špice, a u sceni u kojoj pogiba pojavio se potpuno drugi glumac.

Hill je kasnije izrazio žaljenje zbog problema koji su nastali, a istog je mišljenja i Waites.

3. Već smo trebali imati remake

Legendarni redatelj Tony Scott (Top Gun, Enemy of the State, True Romance), 2005. namjeravao je snimiti remake s tim da bi radnja iz New Yorka bila prebačena u moderni Los Angeles koji je tada i dalje imao velikih problema s bandama.

Za scenarij se trebao pobrinuti Terrence Winter (The Sopranos, Boardwalk Empire), a Scott je čak izjavio da namjerava angažirati 100 tisuća članova pravih bandi.

Nažalost, remake nikad nije snimljen, a Scott je preminuo 2012.

2. Ove godine mogla bi se pojaviti serija

Već neko vrijeme šuška se o televizijskom remakeu kultnog filma koji bi se do kraja ove godine trebao pojaviti na streaming servisu Hulu. Ovog puta nije riječ o filmu nego o seriji.

I dok bi se nekima moglo učiniti da u Hillovom filmu nema dovoljno materijala za kvalitetnu sezonu, sve je u rukama Joea i Anthonyja Russoa koji su razvalili s nastavkom “Captain America: The Winter Soldier” i “Civil War”.

Nije još poznato hoće li se pobrinuti samo za pilot epizodu ili sve nastavke, ali čini se da će puno bliže pratiti radnju romana pa bi se moglo raditi o svijetu koji bi mogao ponuditi puno više nego što bi se na prvi pogled moglo učiniti.

Na kraju krajeva, rijetki su vjerovali da je “Fargo” moguće pretvoriti u pristojnu seriju.

1. Najpoznatija scena je improvizirana

Kad bilo kome spomenete film, vjerojatno će vam otpjevati “Warriors, come out to play”. Međutim, ono što neki ne znaju jest da je David Patrick Kelly na licu mjesta izmislio jezivu pjesmicu uz zvuke triju staklenih boca.

Kelly je morao što brže smisliti najbolji način na koji će prizvati članove bande, a pomoglo mu je iskustvo iz djetinjstva. Naime, na isti ga je način izazivao nasilnik iz susjedstva koji ga je neprestano maltretirao.

Izvor: index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button