Tehnologija

Pomoć čovječanstvu: Bill Gates ulaže milione u razvoj vakcina

Medicinski napredak
Fondacija Bill & Melinda Gates uložila je 42,5 miliona maraka u američku biotehnološku firmu Micron Biomedial za razvoj masovne primjene vakcina bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija utemeljena je na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu metodu zbog njenog potencijala da poveća broj vakcinicanih ljudi kada se radi o smrtonosnim bolestima.

Na testnom vakcinisanju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine, Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Možda će Vas zanimati i:

Tehnologija bi “mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini”, rekao je James Goodson, viši naučnik u odjelu za imunizaciju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolestiMicronovoj partnerskoj instituciji.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button