Svijet

Olujno nevrijeme u Turskoj odnijelo devet života: Nestalo 11 pomoraca
Devet osoba je poginulo u Turskoj u olujnom nevremenu, a 11 pomoraca proglašeno je nestalima u Crnome moru, objavilo je u ponedjeljak tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Devet naših sugrađana poginulo je zbog oluja (…) i ekstremnih kiša,” rekao je Ali Yerlikaya novinarima u sjeverozapadnoj pokrajini Zonguldak gdje su četiri osobe poginule.

Turski teretni brod s 12 članova posade potonuo je u blizini turske crnomorske obale u olujnom nevremenu u nedjelju. Kapetan broda Kafkametler, koji je plovio pod turskom zastavom, izvijestio je u nedjelju ujutro da brod pluta prema lukobranu kod Ereglija.

Ured guvernera saopćio je da je loše vrijeme spriječilo avione i plovila u potrazi za brodom.

“Kada se nepovoljni vremenski uslovi poprave, aktivnosti potrage i spašavanja počet će odmah,” rekao je Yerlikaya novinarima.

Među poginulima i troje djece

Drugi brod koji plovi pod zastavom Kameruna, raspolutio se kod Ereglija zbog siline valova, no sva je posada spašena i na sigurnom je.

Pet drugih osoba, a među njima je troje djece, poginulo je u poplavama u pokrajinama Tatman i Diyarbakir na jugoistoku, rekao je.

Tijelo jednoga od 12 turskih pomoraca koji su nestali u vodama kod Ereglija, luke u pokrajini Zonguldak, pronađeno je u ponedjeljak ujutro.

Vjetrovi snage 130 do 140 km na sat pogodili su tu zonu formirajući valove visine osam do devet metara, navodi tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button