SvijetVijesti

Izraelski obavještajci dva puta upozorili Netanyahua o sigurnosnim rizicima prije napada Hamasa
Najviši obavještajni zvaničnik Izraela u dva navrata je upozorio premijera Benjamina Netanyahua ranije ove godine da domaće tenzije oko planova njegove vlade za reviziju pravosuđa ohrabruju Iran, Hezbolah i Hamas da potencijalno poduzmu vojnu akciju protiv Izraela.

Haaretz piše da je brigadni general Amit Saar, šef Odjeljenja za istraživanje vojne obavještajne službe IDF-a, prvi put upozorio Netanyahua 19. marta, sedmicu prije nego što je Knesset trebao odobriti nacrt zakona o reformi pravosuđa. Tada je Netanyahu otpustio ministra odbrane Yoava Gallanta zbog poziva da se reforma stopira.

Drugo pismo je navodno poslano 16. jula, sedmicu prije nego što je Knesset odobrio takozvani zakon o razumnosti kojim se ograničavaju ovlaštenja pravosuđa u reviziji.

“Svi igrači u (sigurnosnom) sistemu primjećuju da je Izrael u ozbiljnoj krizi bez presedana, koja ugrožava njegovu koheziju i slabi je. Za naše glavne neprijatelje, Iran, Hezbolah i Hamas, ova slabost je izraz linearnog procesa koji se završava kolapsom Izraela, a trenutna situacija je prilika da se njegovi problemi ubrzaju i prodube,” citirao je Saar u prvom pismu.

Saar je također navodno upozorio da političke podjele u Izraelu dovode do toga da sigurnosni rizici porastu.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button