SvijetZanimljivosti i zabava

Brinimo se i iskazujmo ljubav prema njima: Danas se slavi Svjetski dan zaštite životinja
Svjetski dan zaštite životinja je međunarodni dan koji se obilježava 4. oktobra svake godine. Posvećen je pravima životinja s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Prvi spomen Svjetskog dana životinja može se naći 1924. u zahtjevu njemačkog pisca Heinricha Zimmermanna. Prvi događaj povezan s tim danom bio je održan sljedeće godine, 4. oktobar 1925. u Berlinskoj dvorani sportova.

Proglašenje 1931. u Firenci

Od 12. do 17. svibnja 1929. u Beču se održalo treće izdanje Međunarodnog kongresa zaštite životinja na kojem su prisustvovali predstavnici 152 društva za zaštitu životinja iz 32 zemlje. Na kongresu je prihvaćen popis zahtjeva izraženih u 23 točke. U posljednjoj točki zahtijevalo se uvođenje Dana zaštite životinja.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja bio je odabran 4. listopada jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franja Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Otada je Svjetski dan životinja postao dan prisjećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban je naglasak stavljen na ljude koji vole i poštuju ostale životinje. Dan se slavi na razne načine u svakoj zemlji, bez obzira na nacionalnost, religiju, vjeru ili političku ideologiju.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button