In memoriamValter Tuzlanski

Američki političar, njegova supruga i njihovo dvoje male djece poginuli u padu aviona
Član Senata Sjeverne Dakote, njegova supruga i njihovo dvoje male djece poginuli su kada se mali avion kojim su putovali srušio u Uti, potvrdio je čelnik Senata.

Smrt Douga Larsena potvrđena je u e-mailu koji je čelnik republikanske većine u Senatu David Hogue poslao svojim kolegama senatorima, do koje je došao Associated Press.

Avion se srušio sinoć nedugo nakon polijetanja s aerodroma Canyonlands, oko 24 kilometra sjeverno od Moaba, navodi se u izjavi šerifa objavljenoj na Facebooku. Šerifov ured je rekao da su sve četiri osobe u avionu poginule. “Senator Doug Larsen, njegova supruga Amy i njihovo dvoje male djece poginuli su u avionskoj nesreći sinoć u Uti. Bili su u posjeti porodici u Scottsdaleu i vraćali se kući”, naveo je Hogue.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa je na društvenim mrežama objavio da se istražuje pad jednomotornog aviona Piper. Glasnogovornik Odbora je najavio da će istražitelj uskoro stići na mjesto događaja. Istražitelj bi trebao “dokumentirati mjesto događaja, ispitati letjelicu, zatražiti svu komunikaciju zračnog prometa, podatke s radara, vremenska izvješća i pokušati kontaktirati svjedoke”.

Izabran je u Senat 2020.

“Također, istražitelj će zatražiti evidenciju o održavanju aviona te medicinsku dokumentaciju i historiju leta pilota”, saopćio je glasnogovornik Odbora. Nije jasno ko je upravljao avionom u trenutku pada. Larsen je u objavi na Facebooku iz decembra 2020. saopćio da je njegova supruga prvi put upravljala avionom.

Larsen je bio republikanac koji je prvi put izabran u Senat Sjeverne Dakote 2020. godine. Predsjedavao je vijećem Senata koje se bavilo industrijskim i poslovnim zakonodavstvom. Bio je i potpukovnik Nacionalne garde Sjeverne Dakote. On i njegova supruga Amy bili su vlasnici firme.

Okružni republikanci će imenovati nasljednika koji će zamijeniti Larsena do kraja mandata, do novembra 2024. Republikanci kontrolišu zakonodavno tijelo Sjeverne Dakote sa supervećinom u Zastupničkom domu i Senatu.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button