PolitikaSvijet

Yonhap – Šojgu predožio Kimu zajedničke pomorske vježbe Rusije, Kine i Sjeverne Koreje
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu, skupa s Kinom, javila je u ponedjeljak južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na obavještajnu agenciju Južne Koreje.

Šojgu je posjetio Sjevernu Koreju na 70. godišnjicu završetka Korejskog rata, koji se u Sjevernoj Koreji slavi kao “Dan pobjede”, u julu kada se susreo s Kimom.

Oni su prisustvovali vojnoj izložbi sa sjevernokorejskim zabranjenim balističkim projektilima, javili su tada severnokorejski državni mediji.

Yonhap je javio da je Šojgu dao prijedlog za trosmjernu pomorsku vježbu Kimu tokom svoje posjete, ali nije naveo detalje.

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje poručila je Narodnoj skupštini kako izgleda da je Šojgu održao privatni sastanak s Kimom kako bi se dogovorio o širokoj vojnoj ekspanziji, javio je Yonhap.

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su pozvale na bliže vojne veze, ali je Sjeverna Koreja negirala da ima bilo kakve “poslove s oružjem” s Rusijom.

Portparol za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirbi kazao je na brifingu za novinare prošlog mjeseca da je Šojgu pokušao da tokom posjete Sjevernoj Koreji proda rusku artiljerijsku municiju.

Sjedinjene Države nedavno su uvele sankcije za tri entiteta koje su optužili da su povezani sa sporazumima o prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije.

Sjeverna Koreja je izvršila šest nuklearnih proba od 2006. godine i testirala je razne rakete posljednjih godina, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima.

Sjedinjene Države i njihova saveznica Južna Koreja održavaju redovne vojne vježbe, koje je Sjeverna Koreja osudila kao pripreme za rat protiv nje, prenosi Reuters.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button