SvijetVijesti

Scholz na skupštini UN-a pozvao Putina da okonča rat u Ukrajini
Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini i povuče svoje trupe iz te zemlje, prenosi Anadolija.

“Ne zaboravimo da je Rusija odgovorna za ovaj rat. A, predsjednik Rusije je taj koji to može okončati u bilo koje vrijeme jednom jedinom naredbom,” rekao je Scholz u utorak obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Njemački lider je podvukao potrebu za istinskim mirovnim rješenjem koje bi garantovalo sigurnost i slobodu Ukrajine.

“Trebali bismo biti svjesni lažnih rješenja koja predstavljaju mir samo po imenu. Mir bez slobode naziva se ugnjetavanje. Mir bez pravde naziva se diktat. To se sada konačno mora shvatiti i u Moskvi,” naglasio je Scholz.

Jednakost svih država

Njemački socijaldemokrata je rekao da principe UN-a o nepovredivosti granica i suverenoj jednakosti svih država moraju poštovati svi kako bi se obezbijedio mir i stabilnost.

“U multipolarnom svijetu 21. stoljeća nema mjesta za revizionizam i imperijalizam. Griješi svako ko pretpostavlja da manje zemlje predstavljaju dvorište većih zemalja,” rekao je Scholz.

Scholz je također ukazao na svjetske posljedice rata u Ukrajini i izrazio podršku svim diplomatskim naporima za postizanje istinskog mira.

“Agresorski rat Rusije izazvao je ogromne patnje ne samo u Ukrajini, već i širom svijeta, jer ljudi trpe štetu zbog inflacije, rastućih dugova, nestašice đubriva, sve većeg siromaštva i gladi,” istakao je Scholz.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button