Vijesti

Saudijska Arabija pravi novi grad: Fascinantan projekat bit će okružen plovnim kanalom
Saudijska grupacija ROSHN iza koje stoji Javni investicijski fond u vlasništvu prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana predstavila je fascinantan projekat koji bi u potpunosti trebao izmijeniti vizuru grada Džede, ali i šire okoline.

Prema najavi, grupacija bi trebala graditi naselje pod nazivom Marafy gdje bi trebalo biti smješteno više od 130.000 stanovnika.

Ono što je zanimljivo, a tiče se ovog projekta, jeste i činjenica da će kroz oko grada biti izgrađen 11 kilometara dug i 100 metara širok plovni kanal koji će ujedno biti i prvi ovakav u Saudijskoj Arabiji.

Kanal, ali i grad trebali bi biti spojeni sa Sharm Abhurom, odnosno kanalom koji se nalazi na istočnoj strani Crvenog mora.

“Marafy će promijeniti pravila igre u sektoru razvoja nekretnina te će podizati ljestvicu razvoja u regiji podižući kvalitet života i stvarajući ogroman utjecaj u Džedi,” rekao je direktor grupacije ROSHN David Grover.

Ovaj projekat u skladu je sa vizijom koju Saudijska Arabija želi ostvariti do 2030. godine, a koja uključuje gotovo potpunu reorganizaciju sistema i izgradnju brojnih novih sadržaja.

“Projekat ima za cilj razvoj pejzaža grada Džede koji je ujedno jedan od najvažnijih turističkih i komercijalnih centara u zemlji. Projekat će uključivati stambene zgrade, prostore za rekreaciju i javne površine,” pojasnili su.

Područja novog grada koja će biti okružena kanalom bit će povezana sa ostatkom Džede tzv. vodenim taksijima, autobusima, metroom te aerodromom.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button