SvijetVijesti

Ruski osnovci od ove školske godine uče koristiti kalašnjikov, ručne bombe i dronove
Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da ruski osnovci od ove školske godine prolaze vojnu obuku koja uključuje korištenje kalašnjikova, upotrebu ručnih bombi i upravljanje dronovima.

Nova školska godina u Rusiji počela je novim nastavnim planom i programom koji uključuje vojne vještine i percepciju Kremlja o historiji Ukrajine.

“Jedan predmet “Osnove životne sigurnosti”, namijenjen je studentima viših razreda i uključuje modul osnovne vojne obuke. Ovo će uključivati rukovanje kalašnjikovima, upotrebu ručnih bombi, operacije bez posade (UAV) i prvu pomoć na bojnom polju,” navodi se u izvještaju Ministarstva.

Možda će Vas zanimati i:

Uvođenje upravljanja dronovima u škole ukazuje na njihov razvojni značaj na frontu i lekcije naučene o ovim sistemima direktno iz sukoba u Ukrajini.

Teme na ažuriranom ispitu iz nacionalne historije uključuju ponovno ujedinjenje Krima s Rusijom i “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Ruski parlament usvojio je nastavni plan i program prošle godine.

“Novi nastavni plan i program ima tri cilja: indoktrinirati učenike s obrazloženjem Kremlja za ‘specijalnu vojnu operaciju’, usaditi učenicima borilački način razmišljanja i smanjiti vremenske rokove obuke za dalju mobilizaciju i raspoređivanje,” zaključuju Britanci.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button