BiH

Oduzeta roba u vrijednosti od 127.000 KM: Krijumčareni aroma za nargile, duhan, tekstil i mobiteli
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija oduzeli su veću količinu aroma za nargile, rezani duhan, tekstil i mobilne telefone u vrijednosti od oko 127.000 KM.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, proveli su više operativnih aktivnosti na sprječavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Banja Luka i Sarajevo, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

Na području opštine Ključ izvršena je operativna provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini kojom prilikom je na više lokacija pronađena i privremeno oduzeta veća količina akcizne robe namijenjene za nelegalnu prodaju. Radilo se o 63 komada nargile-lule i 103 pakovanja/komada arome za nargile, procijenjene vrijednosti u iznosu od cca 25.000 KM, koja nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO.

Možda će Vas zanimati i:

Prilikom detaljnog pregleda kombi vozila na Graničnom prijelazu Orašje kod fizičkog lica koje je namjeravalo proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba (tekstil – 257 komada jakni, kaputa, haljina i sl.). Također na Carinskoj ispostavi Bijeljina izvršen je detaljan pregled teretnog motornog vozila, u čijoj pošiljci je bio prijavljen PVC materijal (granule i čaše), a pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba – 16 komada Iphone mobilnih telefona. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u pomenuta dva slučaja iznosi cca 50.000 KM.

Postupajući po anonimnoj prijavi zaprimljenoj putem otvorene linije Operativnog centra UIO, na području grada Sarajeva lociran je i kontrolisan prodajni i skladišni prostor u vlasništvu fizičkog lica iz Sarajeva. Tom prilikom, pronađeno je i privremeno oduzeto 272,5 kilograma sitno rezanog duhana, tržišne vrijednosti cca. 52.000 KM, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO i za koji vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu/nabavci.

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a, navodi se u saopćenju UIO BiH.

Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button