BiHPolitika

Izetbegović: Ovo što Dodik radi podsjeća na ‘balvan politiku’ (VIDEO)
 Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je nadu da danas neće doći do prekida saobraćaja na entitetskoj liniji što bi predstavljalo antidejtonsku djelatnost te da bi u tom slučaju morao reagirati EUFOR.

Uoči sjednice Glavnog odbora SDA, Izetbegović je u izjavi novinarima istakao da bi takva blokada predstavljala kršenje Krivičnog zakona.

– To podsjeća na ‘balvan revolucije’, kada se politika vodila postavljanjem balvana na cestu. Nadamo se da neće krenuti danas u tom smjeru, mada ovo što Milorad Dodik radi zaista svojom bahatošću i podsjeća na balvan politiku – poručio je Izetbegović, referirajući se na blokade rada parlamenta i integracijskih procesa u EU i NATO, protivustavne referendume, odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odlikovanje predsjednika Rusije u vrijeme agresije na Ukrajinu, prkosno negiranje genocida te suprotstavljanje odlukama visokog predstavnika.

Izetbegović smatra da je vrijeme da se osigura da su u BiH svi ljudi jednaki pred zakonom.

– Ne vrijedi vladavina zakona za predsjednika RS Milorada Dodika. On može da kupi vilu u Beogradu i da ne dokaže otkud mu milion eura, može da nabavi ikonu i da je pokloni ministru vanjskih poslova Rusije, a da ne dokaže porijeklo ikone. Može da negira genocid, krši direktne zakone, može da se suprotstavlja odlukama visokog predstavnika – kazao je Izetbegović.

Očekuje da se protiv Dodika potvrdi optužnica i da pravosuđe počne da radi svoj posao.

Izetbegović se osvrnuo i povećanje slučajeva vršnjačkog i porodičnog nasilja nad povratnicima.

– Vrijeme je za jednu organiziranu, jaku društvenu akciju za jačanje pravosuđa po tom pitanju – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana u OHR stiglo pismo od udruženja žrtava rata u kojem se potvrđuje vrlo važna stvar, a to je da bi u strukturi policije u RS trebalo biti 18 posto Bošnjaka, Hrvata i ostalih, a ima ih samo 6 posto.

– Moramo svi stati uz udruženja žrtava rata – podvukao je Izetbegović.

Komentirajući presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slaven Kovačević, kazao je da je ta presud podsjetila na ranije koje su polako, kako je ocijenio, počele padati u sjenu.

– Neki su pokušali da zloupotrijebe presudu Sedić-Finci, da olakšaju etnički princip. Tako da je ona došla u pravi momenat, jer će spriječiti neke pokušaje da se ojača etnički princip u funkcionalnosti Bosne i Hercegovine – smatra predsjedik SDA.

Stava je da ta presuda mora biti bazični i temeljni fakt u svim pregovorima koji se eventualno odnose na izmjene Izbornog zakona.

Također je komentirao i rad stranaka na vlasti, SDP BiH, Naroda I Pravde i Naše stranke, ocijenivši da Trojka “na dnevnoj bazi popušta”.

– Prošle sedmice smo u jednom danu imali tri stvari koje su trebale da se pravdaju, u vezi bosanskog jezika, zatim novih sto miliona KM koje će RS dobiti od PDV-a nakon što je imenovan ministar financija te o izjavi Nenada Stevandića da je s Trojkom dogovoreno zatvaranje OHR-a – kazao je Izetbegović.

Također je naveo da nije zadovoljan radom Vlade Federacije BiH, jer smatra da su im ostavljeni puni budžeti i spremni zakoni.

– Ostavili su im zakone koji treba da rasterete privredu, da poprave status radnika i da omoguće povećanje plaća. Ne znamo šta se čeka. Prošlo je već četiri do pet mjeseci – kaže je Izetbegović.

Naveo je i da je SDA posvećena pripremama za nadolazeći kongres koji će okupiti oko 1.300 učesnika.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button