SportSvijet

Erdogan se oglasio o situaciji u Nagorno-Karabahu: Turska u potpunosti podržava Azerbejdžan
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan komentarisao je aktuelna dešavanja u Nagorno-Karabahu te je pružio podršku Azerbejdžanu u onome što je Baku nazvao antiteroristička operacija.

Između ostalog, Erdogan je rekao kako je Nagorno-Karabah dio suverene teritorije Azerbejdžana i da je nametanje drugog statusa apsolutno neprihvatljivo.

“Mi smo od početka podržavali pregovarački proces između Azerbejdžana i Armenije. Međutim, vidimo da Armenija nije u potpunosti iskoristila ovu historijsku priliku. Armenija treba da održi svoja obećanja, uključujući i poštovanje koridora,” rekao je Erdogan.

Povodom aktivnosti Azerbejdžana oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Turske te su podržali vojnu operaciju Bakua.

“Kao rezultat legitimne i opravdane zabrinutosti koju je više puta izražavao u vezi sa situacijom na terenu u skoro tri godine od završetka drugog rata u Karabahu, Azerbejdžan je morao da preduzme mjere koje smatra neophodnim na sopstvenoj suverenoj teritoriji,” saopćili su.

Poručili su i kako samo direktni pregovori između Armenije i Azerbejdžana mogu trajno riješiti višedecenijski sukob.

“Vjerujemo da je osiguranje nastavka sveobuhvatnog pregovaračkog procesa između Armenije i Azerbejdžana jedini način da se uspostavi mir, sigurnost, prosperitet i trajnu stabilnost u regiji,” zaključili su.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button