BiH

Bivši direktor šumskog preduzeća optužen jer se sumnja da je za godinu zaposlio 135 osoba bez konkursa
Potvrđena je optužnica protiv bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o. Branka Ivkovića bog zapošljavanja 135 osoba, mimo konkursa.

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za 28. septembar 2023. godine zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora Šumskog gospodarskog društva Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Livnu, protiv osumnjičenog Branka Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio kazneno djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja.”

Kako se navodi u optužnici, navedenom se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe, u pravnoj osobi, ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. novembra 2018. do 20. novembra 2019. godine, kao direktor preduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja natječaja za prijem u radni odnos, izravnim zaključivanjem ugovora o radu, izvršio prijem u radni odnos 135 osoba.

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice poduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos sukladno internim pravilnicima nisu ispunjavale opće i posebne uslove u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo izvođenje preko dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button