TuzlaTuzlanski kanton

Vlada TK pooštrava mjere u nadolazećoj školskoj godini
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sejdnici usvojila je uredbu o obezbjeđenju i provođenju tehničke i fizičke zaštite učenika i učenica u svim osnovnim i srednjim školama u TK.

Premijer Irfan Halilagić je istakao kako je to bila obaveza Vlade TK nakon nemilog događaja u OŠ Lukavac Grad te da je Vlada TK formirala radnu grupu koja je kreirala informaciju o suzbijanju maloljetničke delinkvencije.

FENA Edin Skokić, Foto: Premijer Halilagić se obratio na press-konferenciji
FENA Edin Skokić, Foto: Premijer Halilagić se obratio na press-konferenciji

– Imamo Akcioni plan koji sadrži 54 mjere koje moramo realizovati, a koje su kratkoročne i dugoročne. Prvi korak je usvajanje ove uredbe. Za realizaciju uredbe do kraja godine nam je potrebno 800.000 KM, a naredne godine 1.820.000 KM. Mi nećemo odustati od provođenja mjera i cilj nam je povećati stepen sigurnosti učenika, učenica i uposlenika u školama – kazao je Halilagić.

Uredbom je definisano da tehnička zaštita obuhvata: videonadzor, protuprovalnu zaštitu i protuprepadnu zaštitu, a u cilju postizanje većeg stepena sigurnosti i sigurnog okruženja, škola može sa ovlaštenom agencijom za zaštitu ljudi i imovine zaključiti ugovor o obavljanju poslova fizičke zaštite.

Fizička zaštita vršila bi se u vrijeme organizovanja nastave, odnosno 15 minuta prije početka nastave, pa do završetka nastave, odnosno tokom boravka učenika i uposlenika u školi.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button