BiHZanimljivosti i zabava

Sarajevo bi uskoro moglo dobiti ljepšu i noviju Skenderiju
Na adresu Skenderije stiže veliki broj pitanja o projektima sanacije određenih dijelova Skenderije. Pitanja postavljaju zakupci, organizatori događaja, ali i druge zainteresirane strane te shodno tim KSC Skenderija je putem svoje facebook stranice objavila saopštenje koje prenosimo u potpunosti.

Odgovara Damir Petrinić, direktor KSC Skenderija.
Zbog potpisanih Ugovora sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo o sufinansiranju sanacije, Skenderija je svoje programske i druge aktivnosti konzervativnije planirala, očekujući da će najkasnije u drugom kvartalu ove poslovne godine ući, ako ništa, u parcijalne radove. Suprotno planiranom, suočili smo se s nizom administrativno-pravnih prepreka, o čemu smo dužni informisati i naše klijente i širu javnost.
Od 6. 2. 2023. godine čekamo urbanističku saglasnost za rekonstrukciju Doma Mladih. Neophodno očitovanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika traje, nažalost, i pored naših urgencija, do danas.
Vlada Kantona Sarajevo je 20. 4. 2023. godine donijela Zaključak i dala konkretna zaduženja u pravcu prenosa prava vlasništva B faze Skenderije na KJP Skenderija, bez čega se ranije nije moglo pristupiti realizaciji projekta rekonstrukcije Ledene dvorane.
U međuvremenu su nam se nametnule nove pravne prepreke i neizvjesnosti koje projekat rekonstrukcije Ledene dvorane dodatno prolongiraju. Sanacija platoa i pitanje statusa Trgovki i dalje čekaju rješenja drugostepenog organa.
Građanke i građane, naše korisnike, molimo za razumijevanje. Oni su na direktan ili indirektan način bili pogođeni najavljenim a još uvijek nerealizovanim radovima. Upravo gore navedene administrativno-zako nske barijere predstavljaju jedini i najveći problem ka realizaciji pominjanih projekata.
Centar Skenderija je visoko zainteresovan da se otklone administrativno-zakonske barijere koje stoje na putu realizacije projekata sanacije Skenderije i činimo sve što je u našoj moći da ubrzamo procese te uklonimo eventualne političke opstrukcije s ovog, za širu društvenu zajednicu, značajnog projekta.
Javnost ćemo adekvatno i blagovremeno informisati o svim statusnim promjenama.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button