SvijetVijesti

Pacijenti u Engleskoj prvi će imati pristup sedmominutnoj injekciji za liječenje raka
Pacijenti u Engleskoj postat će prvi u svijetu koji će imati koristi od sedmominutne injekcije koja se koristi za liječenje raka. Nakon dobivanja odobrenja od Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), NHS će biti prvi zdravstveni sistem koji će uvesti injekciju stotinama pacijenata svake godine.

Vrijeme liječenja lijekovima za neke pacijente koji imaju rak skratit će se do tri četvrtine.

Atezolizumab se obično daje pacijentima intravenozno putem IV dripa, ali mnogi od njih će sada dobiti imunoterapiju putem injekcije.

Lijek, također poznat kao Tecentriq, liječi različite vrste raka, uključujući rak pluća, dojke, jetre i mjehura. Svake godine ga dobije oko 3.600 pacijenata u Engleskoj.

Očekuje se da će većina tih ljudi sada dobiti lijek sedmominutnom injekcijom umjesto intravenozno, što obično traje od 30 minuta do sat vremena.

Bolesnici koji primaju atezolizumab uz kemoterapiju ipak mogu primiti lijek intravenski. Lijek je poznat kao inhibitor kontrolne tačke i djeluje tako da pomaže imunološkom sistemu pronaći i ubiti stanice raka.

Profesor Peter Johnson, nacionalni direktorj NHS-a Engleske za rak, rekao je da ovaj potez naglašava kako zdravstvena služba vođena inovacijama osigurava pacijentima najnaprednije tretmane raka.

“Prvo uvođenje ovog tretmana u svijetu značit će da stotine pacijenata mogu provesti manje vremena u bolnici i oslobodit će dragocjeno vrijeme u jedinicama za kemoterapiju NHS-a. Održavanje najbolje moguće kvalitete života pacijenata oboljelih od raka je od vitalnog značaja, stoga će uvođenje bržih injekcija pod kožu napraviti važnu razliku,” rekao je.

NHS England rekao je da brži tretman nije imao dodatne troškove zbog postojećeg komercijalnog ugovora s proizvođačem Roche.

“Ubrizgavanje Tecentriqa pod kožu nudi bržu mogućnost liječenja budući da traje otprilike sedam minuta, u usporedbi s 30 do 60 minuta za trenutnu metodu intravenske infuzije Tecentriqa,” rekao je Marius Scholtz, medicinski direktor za Roche.

Studije sugerišu da većina pacijenata oboljelih od raka radije prima terapiju supkutano injekcijom ili infuzijom neposredno ispod kože, zbog smanjene boli i nelagode, jednostavnosti primjene i kraćeg trajanja liječenja, u usporedbi s IV infuzijom.

Hiljade pacijenata oboljelih od raka u Engleskoj imali su koristi od IV oblika atezolizumaba, koji može značajno smanjiti rizik od povratka raka.

U bolesnika s ranim stadijem raka pluća nemalih stanica, klinička ispitivanja su pokazala da atezolizumab može smanjiti rizik od recidiva raka ili smrti za 34 posto, nakon operacije i hemoterapije.

Inovativni tretman djeluje tako da blokira protein koji sprječava imunološki sistem da napada stanice raka, čineći stanice raka vidljivijima imunološkom sistemu.

Također se u utorak pokazalo da je kapacitet Ujedinjenog Kraljevstva za certificiranje medicinskih uređaja pojačan dodavanjem tri odobrena tijela.

Očekuje se da će se ovim potezom gotovo udvostručiti trenutni kapacitet, omogućujući pacijentima pristup učinkovitijim proizvodima.

Odobrena tijela imenuje MHRA da utvrde ispunjavaju li proizvođači i njihovi medicinski uređaji zahtjeve navedene u Pravilniku o medicinskim uređajima iz 2002. godine.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button