Sport

Kodro: Sve se može promijeniti u naredne tri utakmice, igrat će najbolji bez obzira na minutažu u klubovima
Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro je istakao kako vjeruje da Zmajevi mogu otići na Euro direktno kao drugoplasirana ekipa u kvalifikacijama.

Kodru je danas Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine jednoglasno imenovao za nasljednika Faruka Hadžibegića.

“Zahvaljujem se predsjedniku Zeljkoviću, direktoru Zvjezdanu Misimoviću i Izvršnom odboru na povjerenju koje mi je ukazano. Apsolutno sam sretan i ponosan, bez obzira na težinu posla koji nas sviju zajedno očekuje”, rekao je Kodro i nastavio:

“Imam povjerenje u svoj kvalitet, u stručni štab koji ću napraviti koji će pomoći da ekipa igra na kvalitetan način i da odemo na Euro. Imam povjerenje u naše najbolje igrače, imamo kvalitet i pravo da se nadamo da možemo do drugog mjesta u kvalifikacijama. Možemo okrenuti priču i realno jo očekivati da se to i desi”, poručio je Kodro.

O ciljevima koje je postavio pred sebe, Kodro je rekao:

“Imam dva cilja. Moj veliki cilj je odlazak na Euro, a mali cilj je vratiti poljuljano samopouzdanje igračima i vratiti povjerenje javnosti u reprezentaciju. Nadam se da ćemo svi u Savezu apsolutno sve učiniti da dođemo do cilja. Volio bih vratiti kult reprezentacije. Situacija je delikatna, ali to je motivirajuće za nas. Kada god nismo imali velike šanse, dobro smo izgledali. Očekivanja nisu velika i to može biti motiv igračima. Sve se može promijeniti u naredne tri utakmice. Igramo dva puta protiv Lihtenštajna i jednom protiv Islanda. One dane kada budemo igrali protiv Lihtenštajna, Slovačka će igrati igra protiv Portugala. Moje želje su da mi dođemo u novembarski ciklus sa šansama i da zavisimo od nas samih. Imamo igrače u dobrim ligama, uz malu reorganizaciju možemo vratiti samopouzdanje i to je dobar preduslov za finu priču”, rekao je novi selektor BiH.

Kodro je istakao kako već od danas kreće u “operaciju Lihtenštajn i Island”.

“Nisam se čuo ni sa jednim igračem jer do jučer nisam znao da ću biti imenovan, pa bi bilo neozbiljno da ih kontaktiram unaprijed. Od ovog momenta za mene počinju pripreme za Lihtenštajn, te ću odmah početi stupati u kontakt s igračima”, poručio je.

A o izboru samih igrača Kodro je rekao:

“Nemamo prostor za velike promjene. Da li će biti jedno, dva nova imena, ne mogu reći u ovom trenutku. Kretat ću se u okvirima prošlih selektora, a daj Bože da dobijemo neke nove igrače koji će iskočiti i biti u formi pa da ih pozovem, neću oklijevati u tom slučaju. Ja imam moj način rada, ne volim se porediti sa bilo kim ko je bio prije mene. Imam poseban pristup pri organizaciji ekipe i na tome ću inzistirati”, kazao je Kodro i dodao:

“Igrat će najbolji igrači koji su zaslužili bez obzira na to koliko igrali ili ne igrali. Meni ništa ne znači to da li neko igra 15 ili 90 minuta. Neko će sa 15 minuta u klubu igrati, a neko sa 90 neće. Rezultat reprezentacije je najvažnija stvar. Na malo većem organizacijskom nivou je sada. Što se tiče igrača, ima igrača koje vrijedi pratiti. Nemam problema da pozovem nekoga iz naše lige ako zasluži da ga pozovem”, rekao je Kodro koji je sada u situaciji pozvati u reprezentaciju svog sina Kenana.

“Kenan je moj sin, ali da bi igrao, morat će zaslužiti. Ako zasluži igrati, igrat će. Ako ne zasluži, neće. On ima 30 godina, shvatit će to. Nije prvi put da sarađujemo, bio sam mu trener i u Sociedadu. Kenan zna kakav sam ja, on ne bi volio da osjeti bilo kakvu vrstu protekcije. Moje ime je Kenanu puno više odmoglo nego pomoglo u nogometu”, poručio je Kodro koji je već jednom sjedio na klupi BiH i to samo nekoliko mjeseci.

On je 2008. godine dobio otkaz jer je odbio igrati prijateljsku utakmicu protiv Irana koju je NS BiH zakazao bez njegovog znanja i saglasnosti.

“Imamo sam dobro iskustvo u prvom mandatu. Razgovarao sam sa predsjednikom Zeljkovićem i direktorom Misimovićem i vidim da je sada puno ozbiljnija stvar. Situacija nije ni izdaleka kao što je bila. Poklopile su nam se vizije i osjetio sam da smo svi usmjereni prema tom cilju”, rekao je Kodro.


Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button