TuzlaTuzlanski kantonZanimljivosti i zabava

Jačanje turističke infrastrukture na području TK
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona potpisalo je danas ugovore sa devet aplikanata čiji su projekti odobreni po javnom pozivu za bespovratna sredstva u oblasti turizma. Riječ je o raspodjeli sredstava za sufinansiranje razvoja i unapređenje privatne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona.

Po riječima ministra Denisa Bećirovića ovo je jedna u nizu mjera koje Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK na čelu sa Vladom TK provodi u oblasti turizma.

Možda će Vas zanimati i:

– Danas potpisujemo ugovore za profitne organizacije i preduzeća koja se bave turizmom na području TK. Tu je devet poslovnih subjekata za koje je izdvojeno 300.000 KM i očekujemo povrat kroz pojačanje turističke aktivnosti na području TK – kazao je Bećirović.

Komisija Ministarstva za odabir projekata analizirala je i procjenila pristigle projekte po javnom pozivu te od ukupno zaprimljenih 11 prijava predložila devet projekata.

Jedan od njih je projekat kompanije Edo-Slad d.o.o. iz Gračanice u čijem je sastavu i Hotel “Etna”.

– Dobili smo 30.000 KM dok će naše ulaganje biti oko 200.000 KM. Ova sredstva ćemo uložiti u proširenje kapaciteta kao što je spa, dodatna konferencijska sala, elektronska biblioteka – kazala je predstavnica Belkisa Alihodžić Dirkson, zahvalivši Vladi TK i Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja na pomoći u proširenju sadržaja za koji postoji interes u ovom kraju.

Ugostiteljstvom i rekreativnim jahanjem već se tri godine bavi i “Ranch” u Mionici na području Gradačca. Ovo je izletište i prošle godine učestvovalo na javnom pozivu i sredstvima koja su dobili, prema riječima Zijada Mešanovića, povećali su broj gostiju.

– Sa ovim ulaganjem nadamo se da ćemo preći u profit, a očekujemo još projekata da bi mogli napraviti prenoćište za boravak turista u dužem periodu – kazao je tom prilikom Mešanović.

Projekti za koje je ove godine resorno ministarstvo izdvojilo sredstva odnose se na izgradnju ljetnih bašta, šadrvana, dječijeg parka i igraonice, proširenje hotelskih kapaciteta te adrenalinski park.

Pro riječima ministra Bećirovića, novac koji je utrošen na turističku infrastrukturu, kako novu tako i proširenje postojećih sadržaja, pomoći će jačanju turističke djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz TK.

Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button