BiHVijesti

Vlada FBiH podržala rudare, Husić poručio: 180 rudara ne može raditi za 800 uposlenih u Zenici
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas u toku dana će izdati nalog Elektroprivredi Bosne i Hercegovine da se postupi u skladu s važećim sporazumom Sindikata i RMU Zenica te da se rudarima isplate plate, epilog je sastanka predstavnika rudarskih sindikata i predstavnika Vlade FBiH.

Ovu informaciju je potvrdio predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić koji je kazao da su upravo izašli na sastanka na kojem su obrazložili razloge stupanja u štrajk, ali i predložili potpisani Sporazum.

“Obrazložili smo i zbog čega smo potpisali Sporazum između RMU Zenica i Sindikata te je Vlada FBiH donijela zaključak kojim se izdaje nalog rukovodstvu EP BiH da postupi u skladu sa Sporazumom i da se on realizuje. Dodatno smo zatražili da nas do kraja dana izvjeste o odgovoru iz EP BiH vezano za izdati nalog,” kazao je Husić.

Dodao je da rudari ostaju u jami dok se ne realizuje nalog koji je izdat Elektroprivredi BiH kojim se traži poštivanje Sporazuma te da će Sindikat u skladu s tim odgovorom planirati dalje aktivnosti.

Husić je kazao i da je na današnjem sastanku zatražena reorganizacija rudnika u planu ljudskih resursa gdje 180 rudara, kopača, koji se nalaze ispod zemlje, ne mogu raditi za ukupno 830 uposlenika.

“Jučer sam tokom tri sata boravka sa ovim rudarima ispod zemlje vidio veliku želju, pozitivnu stranu, kako na odgovoran način prihvataju situaciju u kojoj se nalaze i vidio sam da ima elemenata za radničku borbu u RMU Zenica. Vidljiva je većina radnika koji smatraju da trebamo uraditi reorganizaciju rudnika po planu ljudskih resursa jer 180 ljudi u proizvodnji ne može na svojim leđima nositi preduzeće koje ima 830 uposlenih,” kazao je Husić te dodao:

“Neke se stvari moraju mijenjati i mi smo to kazali. Taj proces mora početi odmah, neke se stvari moraju mijenjati u narednih nekoliko dana, pa kako god to komentarisao.”

Do kraja dana će biti poznato da li će EP BiH ispoštovati nalog izdat od Vlade FBiH te da li će do kraja dana rudari napustiti jamske prostorije pogona Raspotočje.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button