SvijetVijesti

U padu aviona koji je gasio požar u Grčkoj poginuli pilot i kapetan
Kapetan i kopilot aviona koji su se borili sa šumskim požarima u Grčkoj su poginuli, kada se njihova letjelica srušila na ostrvo Evija, saopćile su grčke vazduhoplovne snage.

Državni emiter ERT prikazao je snimak kako avion ispušta vodu iznad požara, a zatim pada na padinu pri čemu je izbio plamen.

Premijer Kyriakos Mitsotakis otkazao je planiranu posjetu Kipru za srijedu, a grčke oružane snage proglasile su trodnevnu žalost.

“Dali su svoje, da spase živote drugih. Dokazali su koliko su opasne njihove svakodnevne misije u gašenju požara… U njihovo sjećanje, nastavljamo rat protiv destruktivnih sila prirode,” rekao je Mitsotakis govoreći o poginulim pilotima.

Treći uzastopni toplotni talas u Grčkoj podigao je temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa u dijelovima zemlje u utorak, što je izazvalo niz evakuacija zbog požara koji već danima bjesne i nemoguće ih je kontrolisati.

Grčke vazduhoplovne snage saopćile su da su se u amfibijskom avionu Kanader CL-215 nalazila dvojica članova posade kada se srušio iznad ostrva Evija, istočno od Atine.

Stotine vatrogasaca, uz pomoć kolega iz Turske i Slovačke, bore se sa požarima koji bjesne na ostrvu Rodos od prošle srijede i ponovo su se aktivirali zbog vjetra koji dodatno rasplamsava vatru. Turisti se vraćaju kući vanrednim letovima aviona.

“S obzirom na ono sa čime se suočava cijela planeta, posebno Mediteran, koji je žarište klimatskih promjena, ne postoji magični odbrambeni mehanizam. Da postoji, mi bismo ga primijenili,” istakao je Mitsotakis

U procjeni naučnika objavljenoj u utorak navodi se da su klimatske projne, koje su izazvali ljudi, odigrale “apsolutno ogromnu” ulogu u ekstremnim toplotnim talasima koji su ovog mjeseca zahvatili Sjevernu Ameriku, južnu Evropu i Kinu.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button